İyi Seyirler: Emek Sineması

22 Mayıs 2013'te TMMOB İstanbul Büyükkent Şubesi'nde Emek Sineması için bir basın toplantısı düzenlendi.

İlk olarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Deniz İncedayı bir konuşma yaptı ve konunun ehemmiyetinden bahsetti.

Bu basın toplantısının amacı sinemacılarla mimarlığa gönül vermiş otoriteleri buluşturmak oldu. İzleyiciler arasında Tuncel Kurtiz’in de bulunduğu oyuncular ve mimarlar da vardı…

Enis Köstepen moderatörlüğünde gerçekleşen ve Mücella Yapıcı, Zeynep Ahunbay, Cevat Erder, Can Atalay, Erden Kıral, Pelin Esmer ile Ahmet Rıfat Şungar’ın konuşmacı olduğu toplantıda Emek Sineması enine boyuna değerlendirildi.

Köstepen Emek Sineması’nın yıkımı hakkındaki görüşlerini dile getirdikten sonra sözü Mücella Yapıcı’ya verdi. Yapıcı Emek Sineması’nın yer aldığı Cercle D’ Orient binasının yakın geçmişini anlattı.

Pelin Esmer projenin detaylarını sordu ve bunun üzerine toplantı salonunda bir kargaşa yaşandı. Çünkü Mimarlar Odası’na gelen proje ilk defa gözler önüne çıktı. Yapıcı bir yandan projeye ait planlar, kesitler ve perspektifleri gösterirken bir yandan da bu projenin arkasında neler döndüğünü ayrıntılarıyla anlattı. 

Enis Köstepen sinemanın üst katlara taşınacağının söylendiğininden bahsetti ve bunun nedenini sordu. Ticaretin kültüre karşı üstün geldiğini ve bu durumla savaşmamız gerektiğini söyledi. Taşıma yönteminin doğruluğu hakkında sorular yöneltti.

Zeynep Ahunbay sinemanın taşındığı zaman yerin ruhunun kaçtığını açıkladı. “Keşke taşınmasaydı” diye hayıflanan Ahunbay, mekan içindeki ilişkilerin kalmadığından yakındı.

Cevat Erder ise Emek’in yaşayan bir varlık olduğunu anlattı.

Ahunbay sinemanın yerinde güçlendirilmesinin gerekliliğinden bahsetti ve yabancı örneklerden söz etti.

Ahmet Rıfat Şungar nasıl bir süreçte kimlerin onayıyla bu projenin yapılmasına izin verildiğini sordu.

Can Atalay, bu bölgeyi Bakanlar Kurulu’nun yenileme alanı ilan ettiğini ardından 1993 tarihl, bir karar göre ihaleye dahil çıkılmadan özel bir ofise projenin hazırlatıldığını söyledi. Bu proje izin aldıktan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ruhsat verdiğini anlattı. İTÜ döner sermayeden bilirkişi raporunun alındığını ve bu rapora imza atanlardan bir kişinin de projede danışman olarak yer aldığını belirtti.

Mücella Yapıcı ise ilk dava sonucunda yürütme durdurma kararının çıkartıldığını anlattı. Daha sonra Özlem Eren, Emel Şükrü Deniz ve Suat Çakır’ın oluşturduğu bilirkişi raporunun mahkeme tarafından kabul edildiğini söyledi. (Bir tek Çakır projeye olumlu yorum yapmış ve 2’ye 1 oy olmasına rağmen bu karar alınmış…)

Şungar bunun sorumlularının kimler olduğunu sorunca Atalay projede imzası olan herkesin bu kıyıma neden olduğunu söyledi ki bu isimler arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bakanlar Kurulu, Başbakan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı, Beyoğlu Belediye Başkanı da yer alıyor.

Pelin Esmer binanın mevcut haliyle yeniden yapılma olasılığının olup olmadığını sorunca Erder yeniden inşa için belli ilkelerin olduğunu ve bunlara uyulması gerektiğini açıkladı.

Daha sonra salondan yorumlar alındı.

Yıkımın ardından yapılan bu toplantı bugün basında yankı uyandırmayı başarmış gözüküyor. Emek Sineması bir anlayışın, bir kültürün belki de nesillerin sembolü… Belki bu sefer koruyamadık onu ancak bu direniş devam etmeli ki başka yapılar da aynı kaderi paylaşmasın!

Etiketler

Bir yanıt yazın