Yeni Sehirde Otomobiller Elektrikli Olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul'a kurulacak yeni şehirde son teknolojilerin kullanılacağını söyledi. Bayraktar, 'Uzay üssü gibi olacak. Otomobiller hibrit ya da elektrikli olacak' dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar kentsel dönüşümden Kanal İstanbul’a, İmar Yasası’ndan şehir estetiğine, çözüm süreci sonrası hayata geçirilecek olan projelerden yeni kurulacak şehir ve 3. havalimanı ile köprüsüne kadar birçok projeyi anlattı. Trabzon programında beraberindeki gazetecileri önemli açıklamalarda bulunan Bayraktar Çılgın projeleri dile getirdi. ‘Kentsel dönüşüm sistemleri konut uygulamaları şehir geliştirme sistemleri atık su arıtma sistemleri, Güney Kore’nin yapmış olduğu kalkınma gelişmenin arkasında ne var nasıl yapmışlar diye onları yerinde inceledik’ diyen Bayraktar, ‘Biz Seul’ün güneyinde yeni bir şehir kuruldu. Hakikaten müthiş bir şehir olmuş. Bizimde bu tür yerleri yapmamız lazım. İstanbul’da bizim yapacağımız yeni şehirde bunun gibi olacak’ yorumunu yaptı.

Depreme Japon engeli

‘Japonya’da son teknoloji binaları inceledik. 2003 yılına kadar Japonya’da çok kata izin yoktu. Şimdi 60-70 katlı binalar yapılıyor ve Japonya’da deprem olmadığı gün yok’ diyen Bayraktar ‘Ayrıca 5 ayrıştırma sistemi geliştireceğiz. Demir, plastik, kâğıt, cam, atık yağ birde normal çöpler ayrıştırılıp öyle toplanacak’ yorumunu yaptı.

‘İstanbul’a yapılacak bir buçuk milyon nüfuslu yeni şehir son teknoloji şehir olacak’ diyen Bayraktar şunları kaydetti: ‘Şehir için Japonya’da yeni kurulan yere baktık ve İstanbul ‘da şu anda İngiliz, Amerika ve Türk ortaklığının olduğu güçlü konsorsiyumla ihaleyi verdik. Bu şehrin hakikaten karbon emisyonu çok ciddi düşük olacak ve araç bakımından fosil yakıt tüketmeyen, elektrikli ya da hibrit araçlar olacak. Evlerinin akıllı olması, güneş enerjisinden istifa edilmesi panellerden, rüzgâr enerjisine kadar yeni şehre uzay modeli getirilmiş olacak’ dedi.

Kanal İstanbul’u yapan kişiye etrafı verilecek

Bayraktar, ‘Kanal İstanbul ihalesi iki ay içinde belli olur. Aklımız da 10 tane yer var. Kamulaştırmasının az olmasına dikkat edeceğiz. Yani kanala telif verilmeyecek. Yapı işlerine para verilmeyecek. Etrafındaki yerler vatandaşa verilecek. Vatandaşlarda alıp villa yapacak’ dedi.

Estetik kurullar devreye giriyor

Bakan Bayraktar, ‘Van’da çalışmamız var. Diyarbakır’da Dicle Vadisi projemiz var. Müthiş bir proje. Dicle Vadisinin reklasyon alanları yeşil alanlar, az katlı binalar. Çözüm süreciyle birlikte bölgede de çok önemli işlere imza atılacaktır. Köye dönüşlerle birlikte bize her hangi bir talimat ulaşırsa bununla ilgili de çalışma yaparız. Köylere de gerekli çalışma başlatarak çevre düzenlemesi ve evleri inşa ederiz’ dedi. Bayraktar, ‘Şehirler için estetik kurulların kurulması: Belediyeler estetik kurullar oluşturuyor. Bu kurullar artacak. Büyükşehirlerin hepsinde estetik kurul oluşturulacak böylece orada yapılaşmanın sureti, estetiği nedir, grameri bu konulara artık daha çok dikkat etmek zorunda olacağız. İstanbul’da daha yeni yeni dikkat ediliyor. Tabii İstanbul’da suret bozuldu. Bundan sonra daha da fazla dikkat edilecek. Kanunda var ama bunu biraz daha netleştireceğiz’ yorumunu yaptı.

Etiketler

Bir yanıt yazın