Yeni bir turizm kenti doğuyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın arkeolojik ve doğal sit alanı ilan ettiği Gümüşhane'deki Santa antik kenti, yapılacak çalışmalarla yeni bir cazibe merkezi haline gelmeye aday...

İlk yerleşimin ortaçağda başladığı tahmin edilen Santa antik kenti, Gümüşhane il merkezine 73 kilometre uzaklıkta. Yedi mahallesindeki 300’den fazla taştan inşa edilmiş tek katlı evleriyle tarih ve doğayı bir arada sunuyor.

Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, 17. yüzyılda adı duyulan kentin en parlak dönemini 19. yüzyılda yaşadığını, bu dönemde nüfusun 5 bin kadar olduğu yönünde yazılı kaynaklar bulunduğunu söylüyor.

Bu dönemde nüfusun tamamının Hıristiyanlardan oluştuğunu ifade eden Yalçın, “Krom bölgesinde yaşayanlar hariç hepsinin anadili, Gümüşhane’de yaşayan diğer Rum topluluklarında olduğu gibi Türkçe’ydi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı’ ilan ettiği Santa, 60 haneli Binatlı (Pinatanton), 200 haneli Terzili (Terzanton), 120 haneli Zurnacılı (Zournatsanton), 300 haneli Piştovlu (Pistofanton), 260 haneli İşhanlı (Ishananton), 53 haneli Çakallı (Sakalanton) ve hane sayısı bilinmeyen Sincanlı olmak üzere yedi mahalleden oluşuyor” diye anlatıyor.

Her mahallede kilise ve çeşme
Yalçın’ın anlattıklarına göre kentte her mahallesi taştan inşa edilen konutlar, her mahallede en az bir kilise, bir çeşme mevcut. Günümüzde hâlâ yaylacılar tarafından kullanılan binalar, yapılan tahribat ve ilavelere rağmen göz alıcı görünümünü koruyor.

Trabzon Koruma Kurulu’na sunulan yeni projeyle antik kentte bir dizi çalışma yapacaklarını belirten Yalçın, “Bu kapsamda mahalle yolları kentin tarihsel ve doğal dokusuna uygun taşla döşenerek, sağlıklı yürüme imkanı sağlanacak. Amacımız bölgenin gerçek güzelliğini bozmadan aslına uygun olarak iyileştirmesini yapmak. Böylelikle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerek Doğu Karadeniz’in turizmde hak ettiği değere kavuşmasını istiyoruz” diye konuşuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın