Parkta İnşaat Krizi

Kadıköy Belediyesi'nin Göztepe'deki parkta başlattığı inşaat kriz çıkardı. Çevre sakinleri, "Yeşil alan katlediliyor" diye isyanda. Belediye ise, "10 binmetrekarelik parkın sadece binde 4'lük kısmına hizmet binası yapıyoruz" savunmasını yapıyor.

Belediyeler sağolsunlar parklara, ‘bahçelere, sahillere, nerede yeşil alan görseler beton atmayı pek seviyorlar. Daha geçen hafta iki çarpıcı örnek sunmuştum. Sarıyer ve Saraçhane’den… Güzelim parklar nasıl da ziyan edilmişti hatırlarsınız. Bir şikâyet de Kadıköy’den geldi. Göztepe’den… Kadıköy Belediyesi, koskoca bir yeşil alanın orta yerinde inşaat başlatınca çevre sakinleri de isyan bayrağını çekmiş doğal olarak. “Nasıl olur da Hazine arazisine inşaat yapılır” diye ayaklanmışlar. İnşaatın kaçak olduğunu iddia eden bölge halkı, ilçe belediyesinden yanıt alamayınca Büyükşehir’e başvurmuş, İBB de Kadıköy Belediyesi’ne bir yazı gönderip inşaatın ruhsatlı olup olmadığını sormuş fakat bir geri dönüş olmamış. Bu sessizlik ve bir yandan da inşaatın hızla devam etmesi Kadıköylüleri endişelendirmiş. Acil şikâyet hattına başvuran vatandaşlar, yeşil alanın belediye eliyle katledilmesine feryat ediyor, ‘Yeşil istiyoruz’ diye haykırıyor günlerdir…

BAŞKA YER YOK MU?

Sahi, şehrin içinde böylesine büyük bir yeşil alan, bir nimet bulmuşken bu hoyratlık niye? Belediye, nasıl oluyor da gözü gibi bakması gereken bir yeşil alana inşaat yapabiliyor? İşte bu soruyu elbette konunun birinci derecede muhatabına, Kadıköy Belediyesi’ne sordum ve şu yanıtı aldım: “Söz konusu alan, Göztepe’de bizim engelliler ve çocuklar için yapmaya başladığımız 10 bin 618 metrekarelik park. Şikâyete konu olan inşaat ise parkın içinde kalan ve sadece binde 4’lük alanına yapılan belediye hizmet binamız. İstanbul İmar Yönetmeliği’nin Sosyal ve Teknik Altyapı alanları maddesinin parklar maddesine istinaden Belediye Encümen kararı ile yapılıyor. Yani iddia edildiği gibi kaçak değil, İstanbul İmar Yönetmeliği’ne göre encümen kararı ile ruhsatı var. Yasa dışı bir durum yok. Tek katlı, prefabrik yani kalıcı olmayan, sökülüp takılabilen bir bina yapılacak. 10 bin metrekarelik park yapıyoruz ve içine tek katlı prefabrik bir hizmet birimi. Parkın sadece binde 4’lük alanında yüksekliği olmayan bir yer. Burada yasa dışı ya da imar yönetmeliğine aykırı bir durum yok. Her şey yasal prosedüre uygun yapılıyor. Ayrıca hem engelliler hem de çocuklar için güzel bir proje de hayata geçmiş olacak.” Kadıköy Belediyesi inşaatın ruhsatının olduğunu söylüyor üstüne basa basa… Tamam ruhsat var da buradaki asıl soru o hizmet binası niye o yeşil alana yapılıyor, başka yer kalmadı mı?

Kapalı alanlar duman altı

KAPALI alanlarda sigara yasağının çiğnenmesiyle ilgili sayısız şikâyet geliyor. Misal Maltepe’den… Sahildeki mekânlarda sigara içildiğini, denetim de yapılmadığını söylüyor çevre sakinleri… “Bir mekânda sigara içilebilmesi için üç tarafının da açık olması gerekli. Oysa pek çok kafe ve restoran, tek tarafı açarak sigara içiriyor. Önünde açık alanı olmayan mekânlar, duman altı. Peki denetim yapması gereken yetkililer nerede acaba?

Etiketler

Bir yanıt yazın