Kapadokya’da Mimarlık Günleri

Hafta sonu Kapadokya'da Arkitera Mimarlık Merkezi kurucusu Ömer Yılmaz'ın teşvikiyle Avanos ve Nar Belediyelerinin açtığı mimari proje yarışmalarında jüri üyeliği yapmak üzere bulundum.

İlk olarak iki bin yedi yüz nüfusa sahip Nar Kasabasının Belediye Başkanı Ali Erdoğmuş’un Nar Kasaba Meydanı’nın düzenlenmesine ilişkin açtığı mimari proje yarışması jürisine katıldım.

Yarışmaya katılan meslektaşlarımızın projeleri kasaba halkının katılımıyla kasaba kahvesinde sunuldu.

Mimarlığın kamusal sorumluluğunun tam da olması gerektiği gibi halkla bütünleşerek ifade edilmesi ve ortak aklı edinme süreci gerçekten çok anlamlıydı.

Nitekim Nar Belediye Başkanı Ali Erdoğmuş’un süreci anlatırken amaçlarının işin ehlini aramak olduğunu söylemesi nicelik olarak kendilerinden çök daha büyük ölçekteki kentlerde yöneticilik yapan belediye başkanlarından vizyon farkını ortaya koyması oldukça manidardı.

Kasaba halkının belediye başkanının, yarışmacı meslektaşların ve jüri üyelerinin hep birlikte sürece dahil olması Nar Meydan düzenlemesi proje yarışmasında herkesin işi sahiplenmesi sonucunu doğurmuştur ki bu basarı mesleki ve kamusal acıdan çok önemlidir.

İkinci katıldığım çalışma Avanos Belediyesi’nin ilçeyi ikiye bölen Kızılırmak üzerine yaptırmayı düşündüğü köprü için açılan mimari proje yarışması çalışmasıydı.

Sayın Başkan Mustafa Körükçü’nün tüm çalışma boyunca jüriyle birlikte üç gün süreyle çalışmalara katılmış olması ve jüri çalışmalarına koyduğu katkı bugüne kadar bir şekilde görev aldığım yarışmaların hiç birinde tanık olmadığım bir durumdu.

Başkanın özellikle jürinin yaptığı değerlendirmeleri dikkatle takip etmesi ve sürecin bir an önce tamamlanıp köprüyü hayata geçirmek için gösterdiği heyecan mimarlık ortamı adına özenilecek bir durumdu.

Ben tüm bu süreçlerin içinde bulunmaktan son derece mutlu olurken bu olanağı yaratan başta Ömer Yılmaz olmak üzere Nar Belediye Başkanı Ali Erdoğmuş’a ve Avanos Belediye Başkanı Mustafa Körükçü’ye mimarlık ortamı adına teşekkür ederim..

Etiketler

Bir yanıt yazın