‘3. havalimanında risk var’

3. havalimanı işini kazanan konsorsiyumda yer alan Limak’ın patronu Nihat Özdemir’in, ihaledeki rakibi TAV’ın patronlarından Hamdi Akın’a yönelik eleştrileri sonrası bu kez Akın’ın şirketi Akfen’den bir çıkış geldi.

Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası’nın (ERBD) toplantısında konuşan Akfen Holding CEO’su Süha Güçsav, , yap-işlet-devret modelinin çok büyük projelerde riskler barındırdığına değindi. Güçsav şunları kaydetti: “Geçen hafta 3. havalimanı ihalesini başka bir konsorsiyuma karşı kaybettik. Yaklaşık 10 milyar euro yatırım gerektiren bu ihalede KDV de dahil 26 milyar euro’luk kira geliri tahhüdünde bulunuldu. Bu gibi çok büyük marka değeri taşıyan projelerde belli seviyede bu tip yapıları riske edemezsiniz.

Türk hükümeti ve Türkiye 10-15 yıl öncesine göre çok daha iyi durumda. Düşünün ki finansman işinin tamalanmasından 2-3 yıl sonra proje başarılamazsa Türkiye devletinin yatırım programında çok büyük ertelemelere neden olabilir. Aynı riski bugün yeni havalimanı ihalesinde görüyoruz. Tam olarak bunu kastetmiyorum ve bunu ummuyorum. Çünkü bu proje ile Türkiye kazanacak. Umarım kazanan konsorsiyum çok başarılı bir finansman sağlar. Ama olmazsa 2-3 yıl sonra başarısız bir girişim göreceğiz.”

Süha Güçsav, Türk hükümetinin bu tür büyük marka değeri olan projelerde daha inovatif olması gerektiğinin de altını çizdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın