Her Şey Tamam Adı Eksik

İstanbul'a inşa edilecek yeni havalimanının ihale süreci tamamlandı ancak isim belirsizliği sürüyor. dunya.com okurlarını yeni havalimanının adını belirlemeye çağırıyor.

Türkiye tarihindeki en büyük bedelli ihale ile işletme hakkı özel sektöre devredilen İstanbul’un 3. havalimanının ismi henüz belli olmadı.

Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanı’nı devredışı bırakacak olan yeni liman, Avrupa’nın da en büyüğü olacak. Türkiye’de, alanında ilk olan yapılara Mustafa Kemal Atatürk’ün adını verme eğilimi bulunuyor. Ancak Yeşilköy’deki havalimanı özel jetler için işletilmeye devam edeceğinden yeni Alana Atatürk adı verilmesi beklenmiyor. Milli Şef İsmet İnönü adı da hali hazırda Eskişehir’deki eğitim alanında kullanılıyor.

Türk havacılık tarihine geçen Hazarfen Ahmet Çelebi, Sabiha Gökçen, Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş (inşa halinde) gibi şahsiyetlerin adı da farklı havaalanlarında yaşatılıyor.

Erdoğan mı Gül mü?

Öte yandan Karadeniz sahilinde Ordu – Giresun arasında inşa edilen ve ORGİ adı verilen havaalanında, isim değişikliğine gidilerek bu alana Recep Tayyip Erdoğan’ın adının verilmesi bekleniyordu. Resmi olarak doğrulanmayan bu bilgi yanlış çıkarsa, 3 havalimanına Başbakan Erdoğan’ın adının verilmesi gündeme gelebilir. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün adı da hatırı sayılır adaylardan biri. Daha önce Adnan Menderes, Süleyman Demirel gibi merkez sağın simge politikacılarının isimleri havaalanlarına verilmişti.

Osmanlı da gündeme gelebilir

Avrupa Yakası’nın kuzeyinde taş ocakları bölgesine inşa edilecek havalimanı için bir diğer olasılık ise Türk-Osmanlı tarihinden bir şahsiyetin adını kullanmak. AK Parti’nin özellikle Osmanlı mirası konusundaki hassasiyeti de 3. havalimanına bir padişah isminin verilmesine neden olabilir. İstanbul ile özdeşleşen Fatih Sultan Mehmet böyle bir durumda ilk akla gelen isim oluyor.

Ocak ayında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın havaalanının adının henüz belli olmadığı açıklamıştı. Aradan geçen 3,5 aylık sürede kamuoyuna herhangi bir isim bildirilmedi.

İstanbul’a inşa edilecek yeni havaalanının yeri, yaratacağı trafik, doğuracağı maliyetler aşağı yukarı belli ancak isim belirsizliği devam ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın