“Adhokrasi” New York’ta

İstanbul Tasarım Bienali'nin eş küratörlerinden Joseph Grima'nın "Adhokrasi" başlığını taşıyan sergisi, İstanbul'un ardından New York'taki New Museum'un IDEAS CITY festivali kapsamında sergilenecek.

İKSV tarafından geçen yıl Eren Holding, Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA eş sponsorluğunda ilki gerçekleştirilen İstanbul Tasarım Bienali kapsamında, küratör Joseph Grima’nın “Adhokrasi” başlığını taşıyan sergisi, 13 Ekim-12 Aralık tarihleri arasında Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda seyirciyle buluşmuştu. Grima’nın, yardımcı küratörler Elian Stefa, Ethel Baraona Pohl ve Pelin Tan ile birlikte hazırladığı sergi, iki ay boyunca 120 tasarımcı ve mimarın 60’dan fazla projesini bir araya getirerek son yıllarda tasarım dünyasını kökten değiştiren toplumsal ve teknolojik değişimlerden yola çıkarak çağdaş tasarım sahnesini değerlendirmişti.

IDEAS CITY festivali, 1977 yılında kurulan New Museum tarafından iki yılda bir New York’ta gerçekleştiriliyor. Festival, hem New York’taki etkinliği hem de dünyanın önemli kent merkezlerinde gerçekleştirilen “Global Konferansları” ile kentlerin acil sorunlarını belirlemek ve çözümler üretmek amacıyla düzenleniyor. IDEAS CITY festivali, Joseph Grima’nın İstanbul Tasarım Bienali’nde yer alan “Adhokrasi” sergisini özel olarak davet ederek, sergi kapsamındaki 25 projeye Mayıs ayından itibaren 2 ay boyunca ev sahipliği yapacak.

Joseph Grima’nın IDEAS CITY festivali için uyarladığı “Adhokrasi” sergisinde, mekânı bir laboratuar olarak değerlendiren ve tasarımcılar ile son kullanıcılar arasındaki köklü hiyerarşilere meydan okuyan çalışmalar yer alacak. Bu çalışmalar arasında ilk Istanbul Tasarım Bienali sırasında sergilenen, blablabLAB ekibinin tasarladığı, ziyaretçilerin kendi üç boyutlu modellerini üretebilen “Kendi Kendinin Hediyesi Ol / Be Your Own Souvenir”, Unfold ekibine ait küçük yerel imalat birimlerini küresel düzlemde ilişkilendiren ve üç boyutlu baskı yöntemiyle seramiklerin tasarlanıp üretildiği “Stratigraphic Manufactury” ve insansız hava araçları Drone’lar gibi projelerin yanı sıra çeşitli video, obje ve maketler bulunuyor. “Adhokrasi” sergisi 4 Mayıs-7 Temmuz tarihleri arasında New Museum’un 231 Bowery alanında gezilebilecek.

New Museum tarafından ilk kez 2011 yılında gerçekleştirilen IDEAS CITY festivali, kent merkezlerinin canlılığı arkasındaki itici gücün sanat ve kültür olduğu prensibine inanarak sanat, eğitim ve toplum örgütlerinin birlikte çalışmasıyla şehirlerin küresel ölçekteki geleceklerini araştırıyor. IDEAS CITY, iki yılda bir New York’ta düzenleniyor; diğer yıllarda ise uluslararası şehirlerde konferanslar ve atölye çalışmaları olarak gerçekleşiyor. Geçen yıl uluslararası etkinliklerin ilki olan IDEAS CITY İstanbul konferansı, İstanbul Tasarım Bienali kapsamında gerçekleştirildi.

2. İstanbul Tasarım Bienali, 18 Ekim-14 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bienalin kavramsal çerçevesi 2013 Kasım ayında düzenlenecek bir basın toplantısıyla açıklanacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın