Beşiktaş’taki 20 Mozaik Koruma Altına Alınıyor

Bir zamanlar 4. Levent'i adeta bir açık hava müzesine çeviren mozaikler, özensiz kullanım sonucu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

İstanbul III Numaralı Koruma Bölge Koruma Kurulu’nun bu sanat eserlerinin korunması için Aralık 2012’de aldığı kararın ardından Beşiktaş Belediyesi kapsamlı bir restorasyon projesi başlattı. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nurullah Berk, Ferruh Başağa, Sabri Berkel, Ercüment Kalmık ve Eren Eyüboğlu’na ait 20 büyük mozaik panoyu korumak için başlatılan çalışmaya siz de destek olabilirsiniz. Eğer elinizde bu eserlerin özgün hallerine ait fotoğraflar elinizde varsa bunları Beşiktaş Belediyesi ile paylaşabilirsiniz.

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın projeyle ilgili çağrı metni şu şekilde:

“Konaklar’da Sanat Sokakları
Düşünün ki salonunuzun duvarında bir Bedri Rahmi tablosu asılı, oturma odanızda da Ferruh Başağa’nın bir eseri… Komşunuza ziyarete gittiğinizde Nurullah Berk’in tablosuna bakarak kahvenizi yudumluyor, Sabri Berkel’in desenlerine bakarak hayaller kuruyorsunuz. Bu büyük sanatçıların tablolarını ancak milyonlar ödeyerek alabileceğimizi, daha gerçekçi bir söyleyişle alamayacağımızı hepimiz gayet iyi biliyoruz. Peki ya elimizdekiler, sahip olduklarımız; ailemizden bize kalan eserler ne olacak? Bu değerleri ne yapacağız, nasıl koruyacağız?

Konaklar Mahallesi’ndeki Akçam Caddesi ve bu caddeye bağlı sokaklar, çağdaş Türk sanatının 6 önemli temsilcisini ağırlıyor; hem de 1957’den beri! Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nurullah Berk, Ferruh Başağa, Sabri Berkel, Ercüment Kalmık ve Eren Eyüboğlu 20 büyük mozaik panoyu bize emanet ettiler. Sadece onların değil, 4. Levent projesini 1947-1957 yılları arasında tasarlayıp uygulayan mimarlar Kemal Ahmet Arû ve Rebiî Gorbon’un da emaneti bu eserler. İstanbul’un ilk uydu kentinin sakinlerinin emaneti…

Bu emaneti çocuklarımıza sağlam bir şekilde devretmek için Beşiktaş  Belediyesi olarak bir çalışma başlattık. Kasım 2012 yılında İstanbul III Numaralı Koruma Bölge Kurulu’na başvurduk. Kurulun Aralık 2012’de aldığı karar sonucunda bu 20 mozaik pano koruma altına alındı. 20 eseri ve bu eserlerin bulundukları cepheleri tek tek çizip geçirdikleri tahribatları belgeleyeceğiz. Ancak bu çalışma sırasında sizlerin de yardımına ihtiyacımız var. Aile albümlerinizdeki bu mozaiklerin eski hallerini gösteren fotoğraflar veya belgeler bize ışık tutacak. Lütfen, elinizdeki bu tip belgeleri 444 44 55 numaralı hizmet ofisimizi arayarak bizimle paylaşın. 4. Levent mozaiklerini koruma dayanışmamıza ortak olun.

İkinci aşamada restorasyona başlayacağız. Eksik kalan mozaikleri tamamlayacağız, tahribatları en aza indirgemenin, restorasyon ilkeleri paralelinde çözümlerini arayacağız. Mozaiklerin cephelerde algılanabilmesi için boya renklerinden, tabela sistemine ve ışıklandırmaya kadar ayrıntılı bir çalışma yapacağız.

Bu imecenin sonucunda mahallemizin bir açık hava sanat müzesine dönüşeceğine inanıyoruz. Barselona, Paris ve Avrupa’nın önemli kentlerinde gördüğümüz sanat duvarlarının benzerlerine sahip olmanın gururunu paylaşacağız.”

Daha detaylı bilgi için adresindeki broşürü inceleyebilirsiniz.

Etiketler

1 Yorum

  • alper-elicin says:

    Mozaiklerle ilgili ilk girişim Çağdaş Levent derneği tarafından yapılmıştır. Ben şahsen eski bir Leventli olarak sokak sokak gezerek Anıtlar Kurulu üyelerine bu mozaiklerin olması gereken yerleri göstermiştim. Derneğin uzun çabaları sonucu Beşiktaş Belediyesi devreye girmiştir.Dernekte ilgili yazışmalar mevcuttur. Derneğe hiç bir şekilde teşekkür edilmemesi, adının bile geçirilmemesi Belediye’ye hiç yakışmamıştır.

Bir yanıt yazın