Henning Larsen Architects Siemens Genel Merkez Yarışması’nı Kazandı

Kopenhag merkezli Henning Larsen Architects, Siemens'in Almanya'nın Münih kentinde Wittelsbacherplatz'ta yeniden inşa edeceği genel merkez binası için açtığı yarışmayı kazandı.

Projenin sunduğu kapsamlı, sürdürülebilir tasarım yaklaşımları ile yarışmayı kazandığı belirtiliyor. Yarışmaya 7’sı Almanya, 2’si de Munih’den olmak üzere 12 ofis katıldı.

Mimarlardan Proje Açıklamaları
Yeni Siemens Merkezi, Münih şehir merkezinde, şehirle bütünleşen, avluların ve plazaların tanımlanabilir kompozisyonundan oluşan yeni, heyecan verici kentsel bir mekan sunuyor.

Siemens’in ve Münih’in entegrasyonu, 2 mimari arketipi bir araya getirerek, hacim (Siemens) anlam (Münih) bütünleşen bir harmoni oluşturuyor. Şehir hacmi, hacimde binayı açan birer kilit gibi…

Proje, 6 dikdörtgen ve merkez kuleyi tüm komplekse bağlayan yuvarlak hacimler sunuyor. Bina şehir ile farklı ölçeklerde ilişki kuran, kentlinin keşfetmesi beklenen 6 farklı avlu tasarımına sahip.

Ofis katlarının köprüler ile birbirine bağlanması, tüm kompleks boyunca katların sürekliliğinin sağlanması hedefleniyor. Merkez binasının kalbi niteliğindeki Atrium, yapının tam ortasında, her yönden erişilebilir bir noktada ve binanın girişi niteliğini taşıyor.

Üst katların yer seçimi sergi, kolokyum gibi kamusal aktiviteler için uygun olup, ziyaretçinin sergiden keyif aldığı kadar gökyüzü ile buluşmasını da düşünmüş. Yeni Siemens merkezine geliş ve merkezinden geçiş ile sunduğu süreklilik, 21.yy mimarlığının davetkar ve geçirgen olması gerektiğini işaret ediyor.

Tasarım ile Sürdürülebilirlik
Siemens Genel Merkezi, kentsel bağlamda sürdürülebilir tasarım ile öne çıkacak öncü bir proje olacak.Projenin asıl hedefi ise, günümüz yeşil yapı standartlarını, DGNB Gold ya da LEED Platinum’u aşmak.

Tasarım kendi içinde enerji üretecek kadar verimli olmalıdır. Ofis alanlarının organizasyonu ve hafif yatık cephelerin sağladığı sağlıklı çevre ve gün ışığı kullanımının yarattığı, açık ve sağlıklı çalışma alanı, Siemens’in kıdemini ortaya koyar nitelikte.

Yarışma
Jüride, Siemens Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Peter Löscher, Siemens Yönetim Kurulu Üyeleri Brigitte Ederer ve Joe Kaeser, Münih Belediye Başkanı Christian Ude, Münih Kent Planlama Departmanı Müdürü Elisabeth Merk, Münih Şehir Konseyi temsilcileri ve Münih Merkez Bölge Komitesi, mimarlar, şehir plancıları ve çok sayıda kent bilimcisi bulunuyor.

Aralarında Baumschlager Eberle Lochau ZT GmbH, Auer + Weber + Assoziierte, Hopkins Architects, Ingenhoven Architects and Schmidt Hammer Lassen Architects’in de bulunduğu yarışmaya toplam 12 mimarlık ofisi katıldı.

Jürinin değerlendirmesinden bir alıntı yapmak gerekirse: “Sunduğu kendine güvenen ve duyarlı yaklaşımları ile proje mevcut kentsel kaliteyi arttıracak. Oskar-von-Miller-Ringine açılan ferah mekan, yeni Siemens merkezine çıkan güçlü, tanımlı bir tasarım olacak. Yaratılan dış avlular ise geleneksel merkezi müze alanına bağlayarak, eski merkezde de kentsel gelişimi tetikleyecek.

Proje Detayları
Proje Adı: Siemens HQ
Konum: Münih, Almanya
Müşteri: Siemens
Mimar: Henning Larsen Architects
Peyzaj Mimarı:VOGT
Mühendisler: Werner Sobek Frankfurt, Innius ve HPP Berlin
Danışman: Johan Galster, 2+1
Brüt Alan: 41.000 m²
İnşaat Süresi: 2012-2015
Sözleşme Türü: Davetli Yarışma, Uluslar arası yarışma
Tasarım Ekibi: Louis Becker (Ortak), Kostas Poulopoulos (ekip başı), Werner Frosch (proje yöneticisi), Silke Jörgenshaus, Vanda Oliveira, Blanca Ulzurrun, Carl Lyneborg, Christian Schjøll (3D), Jie Zhang, Nico Schlapps, Omar Dabaan and Martin Wrå Nielsen (Sürdürülebilirlik).

Etiketler

Bir yanıt yazın