Eski Bina “Yazma Eserler Kütüphanesi” Oluyor

Balıkesir'de, 1911 yılında inşa edilen ve uzun yıllar Ziraat Bankası tarafından kullanılan bina, Batı Anadolu'nun ilk Yazma Eserler Kütüphanesi niteliğiyle hizmet verecek.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Mutasarrıf Ömer Ali Bey Yazma Eserler Kütüphanesi” kurulması çalışmalarında önemli aşamalar kaydettiklerini söyledi. Kent merkezinde bulunan asırlık binanın, uzun yıllar Ziraat Bankasının şubesi olarak kullanıldığını belirten Soykan, şöyle devam etti:

“Bina, Sultan 5’inci Mehmet Reşat zamanında, 1911 yılında yapıldı. İki katlı olarak inşa edilen bu bina, uzun yıllar Ziraat Bankası olarak hizmet verdi. 1990’da, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca tescil edildi ve o dönemde mülkiyeti Hazineye ait olan bina, Balıkesir Ticaret Odası tarafından üyelerin parasıyla satın alındı ve restore edildi. Bina, bir süre önce imzalanan protokolle 25 yıllığına İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne devredildi. Bu bina, Mutasarrıf Ömer Ali Bey Yazma Eserler Kütüphanesi olarak düzenlenecek.”

Kütüphane, eylül ayında hizmete açılacak

Kütüphanenin çok önemli olduğunu vurgulayan Soykan, burasının, Batı Anadolu’nun ilk Yazma Eserler Kütüphanesi olacağını anlattı.

Soykan, Muğla, Çanakkale, Aydın, Manisa ve İzmir’de bulunan bütün yazma eserlerin, Mutasarrıf Ömer Ali Bey Yazma Eserler Kütüphanesinde sergileneceği bilgisini vererek, “Bugün itibarıyla Balıkesir İl Halk Kütüphanesinde bin 451 yazma eserimiz var. Bunların hepsi değerli. Dahası da gelecek. Sergilenecek eserler arasında Selçuklular zamanından kalma yaklaşık 800 yıl önce yazılmış el yazması Kur’an-ı Kerim de bulunuyor” dedi. Yazma eserlerin korunması için binanın çok uygun olduğuna dikkati çeken Soykan, bu yapının en önemli özelliğini, granitten yapılması diye niteledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın