Topçu Kışlası Yeniden Yapılacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun Taksim Gezi Parkı'na yapılması planlanan Topçu Kışlası'na onay verdiğini açıkladı.

Sanat tarihçisi Süleyman Faruk Göncüoğlu ise 1938’de yıkımına karar verilen Topçu Kışlası’na ait arşivindeki bazı fotoğrafları gün yüzüne çıkardı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun Taksim Gezi Parkı’na yapılması planlanan Topçu Kışlası’na onay verdiğini belirtti. Çelik, restorasyon ile kafeler, sergi salonları ve sanat galerilerinin yapılacağını söyledi. Çelik, Topçu kışlasıyla ilgili olarak; oradaki tarihsel mirası yeniden dirilten ve o alanı kurtaran bir çalışma olarak, projeye kıymet verdiklerini ifade etti.

Bu arada, Sanat tarihçisi Süleyman Faruk Göncüoğlu, Sultan Abdülmecid döneminde yapılan, 1860-1908 yılları arasında 1. Topçu Alayı Kışlası olarak bilfiil kullanılan ve 1938’de yıkımına karar verilen Topçu Kışlası’na ait arşivindeki bazı fotoğrafları gün yüzüne çıkardı.

Sanat tarihçisi Süleyman Faruk Göncüoğlu, 1938’de yıkılan ve günümüzde yeniden inşa edilmesine karar verilen Topçu Kışlası’nın bugüne kadar yayımlanmayan fotoğraflarını Anadolu Ajansı (AA) ile paylaştı. İstanbul üzerine çalışmalarıyla tanınan ve 100 bine yakın fotoğraf arşivi bulunan Göncüoğlu, kütüphanesinin de bulunduğu evinin kapılarını açtı.

Göncüoğlu, Sultan Abdülmecid döneminde yapılan, 1860-1908 yılları arasında 1. Topçu Alayı Kışlası olarak bilfiil kullanılan ve 1938’de yıkımına karar verilen Topçu Kışlası’na ait arşivindeki bazı fotoğrafları da gün yüzüne çıkardı. Doktor olan, yurt dışında da görevlerde bulunan dönemin İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar’ın doğu ve batı şehirlerini çok iyi tanıyan, idealist birisi olduğunu ifade eden Göncüoğlu, Kırdar’ın öncelikle Taksim bölgesinde bazı düzenlemelere gittiğini aktardı. Lütfi Kırdar döneminde,1938 yılında Topçu Kışlası’nın yıkılmasına karar verildiğini ve 1939’dan itibaren buna başlandığını belirterek, yerine de Paris’teki örnekleri gibi Gezi Parkı yapılmasının kararlaştırıldığını kaydetti.

Yerine Stadyum Yapıldı

Topçu Kışlası’nın iç avlusunun, o dönemde bir spor dergisi yayımlayan Çelebizade Said Tevfik Bey’in önerisi üzerine 1920’den itibaren stadyum haline getirildiğini belirten Göncüoğlu, şunları kaydetti: ”Taksim Stadyumu, 18 yıl İstanbul sporuna hizmet etmiştir. Türk Milli Futbol Takımı ilk maçını 26 Ekim 1923’te Romanya’ya karşı bu stadyumda oynamıştır. Maç 2-2 berabere sonuçlanmıştır. Güreşte ilk milli karşılaşma olan Balkan Güreş Şampiyonası, atletizmde ilk milli karşılaşma Balkan Atletizm Şampiyonası, bisiklette ilk milli karşılaşma Türkiye-Bulgaristan müsabakası ve binicilikte ilk milli müsabaka Türk-Bulgar milli konkurhipikleri burada yapılmıştır. 1923 ile 1936 yılları arasında Türkiye Milli Futbol Takımı’nın 9 maçına ev sahipliği yapan eski kışla binası, futbolun dışında güreş, atletizm ve bisiklet yarışlarının da düzenlendiği yer olmuştur. Taksim Stadyumu, yaklaşık 8 bin kişi alabiliyordu. Türk futbol tarihinde ilk gece maçı 9 Eylül 1933’te saat 21.00’de burada oynanmıştı. Fenerbahçe-Beyoğluspor arasındaki karşılaşmayı, saha kenarına dikilen direkler arasında sallandırılan donanma ampulleri aydınlatıyordu. Fenerbahçe’nin 4-2 kazandığı maçta ilk golü Fenerbahçeli sağ açık Küçük Fikret (Kırcan) atmıştır. En keskin gözlerin bile zor gördüğü bu gece maçının ilginç yanlarından birisi de Fenerbahçe takımında hayli miyop olduğu halde gözlüksüz oynayan üç futbolcunun bulunmasıydı. Bu futbolcular Şevket Soley, Fikret Arıcan ve Orhan Menemencioğlu’ydu.”

Öte yandan, Taksim Topçu Kışlası’nın düzenlenmesine yönelik çalışmaların reddedildiği iddialarına, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik cevap verdi. Çelik, İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun projeyi reddetmediğini sadece yeni taleplerinin olduğunu söyledi.

Yeniden Tasarlanıyor

Tarihi Taksim Topçu Kışlası yeniden tasarlanıyor. Bazı basın organlarında Projenin reddedildiğine yönelik haberler yer almıştı. İşin aslını ise Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik açıkladı.
Çelik, “Şimdi orada galeriler, sergi salonları, sanat salonları olacak. Bunun yanı sıra oradaki insanların ihtiyacını karşılayacak şekilde kafe ve restoranlar olacak. Dolayısı ile daha önceki kurul kararını bazı basın yayın organları kurulun reddetmesi gibi sunuyor. Reddedilmiş bir şey değil, kurulun yeni talepleri vardı. O taleplerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başvurusunda yerine geldiğini görünce Yüksek Kurulumuz onayladı” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın