Bir Rüyanın Sonu…

Emek Sineması'nın korunması için eylemler sürerken, Serkildoryan Kompleksi'nde yıkım başladı. Şu anda 1930'lardan kalma, 'İki süper film birden' gösterimleriyle hatırlanan 'Rüya Sineması'nın sahnesi yıkılıyor...

Emek Sineması’nın yıkılarak yerine AVM yapılmasıyla ilgili protestolar devam ederken Serkildoryan binasının arkasındaki diğer sinemalar ve tarihi binalar teker teker yıkılmaya başlandı. Dün akşam inşaat makinalarının sahnesini yıktığı bina, ‘İki süper film birden’ gösterimleriyle akıllara kazınan Rüya Sineması… 

Rüya Sineması, Yunan Konsolosluğu olarak kullanılan Şişmanoğlu Konağı ile Serkildoryan’ın arkasındaki boş alana 1930 yılında yapıldı. İlk adı Artistik Sineması’ydı, 1934’te Sümer, daha sonra Küçük Emek ve Rüya ismini aldı. 

Uzun yıllar seks filmleri ile ünlenen sinema 2009’da hem içini hem de ‘imajını’ yenilemiş, festival ve vizyon filmleri göstermeye başlamıştı. ‘Yeni Rüya Sineması’, yenilenerek ve tekrar hizmete girmesinin üzerinden yaklaşık bir yıl geçtikten sonra, 6 Mayıs 2010’da protestolar eşliğinde kapandı. Yeni Rüya’nın perdesi son kez 21:00 seansıyla ‘Mın Dît’ (Ben Gördüm) filmi için açılmıştı. 

Turkmall ve Akbalık Grubu’nun hissedarı olduğu Kamer İnşaat’ın ‘Grand Pera’ projesi kapsamında yıkılacak alan Serkildoryan bloku olarak da biliniyor. 1883’te Osmanlı seçkinlerine kulüp olarak yapılan Serkildoryan’ın arkasındaki arsaya önce İpek Sineması yapılmış. Melek Apartmanı’nın arkasına Emek yapıldıktan sonra, kalan boşluğa da Rüya yerleşmiş. ‘Grand Pera’ AVM için Serkildoryan’ın arkasındaki bütün sinemalar ve apartmanlar (tarihi İsketenj apartmanı hariç) sadece cepheleri kalacak şekilde yıkılacak.


Etiketler

Bir yanıt yazın