“Foster + Partners Sürdürülebilirlik ve Altyapı Ödülü”nü “Haiti Simbi Hubs” Projesi Kazandı

2011 senesi Foster + Partners Ödülü'nün sahibi, “Haiti Simbi Hubs” isimli diploma çalışması ile, Architectural Association School of Architecture öğrencisi Aditya Aachi oldu.

Tasarım, Haiti’ye bir sıhhi tesisat altyapı sistemi önermekle birlikte, Haiti Hükümeti ve sivil toplum kuruluşlarının kolera salgınlarının önlenmesinde birlikte çalışmaları gerektiğinin altını çiziyor.

Proje kapsamında, “Simbi Hubs” olarak adlandırılan hijyen merkezleri tasarlanarak, yerel sağlık teşkilatları kurulması hedeflenmiş. Her bir merkez, tuvalet, banyo ve çamaşır yıkama alanlarıın yanı sıra, gıda depolama ve yemek hazırlama birimlerini de içeriyor. Su ve kanalizasyon altyapısı yerinde inşa edilirken, fırtınaya karşı dayanım ve deprem güvenliği de göz önünde bulunduruluyor. Yeni altyapı sistemi yerel malzeme ve teknikle inşa ediliyor.

Foster + Partners yöneticilerinden Mouzhan Majidi : “Bu ödülü, ikinci kez veriyoruz ve umuyoruz ki, bu ödülle başlayan tartışmalar çerçevesinde öğrenciler, günümüz mimarisine yönelik projeler üretmek için cesaret bulurlar,” ifadelerini kullandı.

Projede yer alan merkezlerin dağıtım prensipleri ise:

– Suyun, merkezler arasında kırsaldan kente dağıtım stratejisi ile tekrar ağaçlandırma ve verimlilik sağlanıyor.

– Tasarlanan kırsal merkezler, hükümetin fazla nüfusu yerleştirmeyi planladığı, tarımsal üretimin gerçekleştiği köyler için odak noktası oluyor. Bitkilendirme ve ağaçlandırma sulaması için atık su kullanılıyor.

– Daha büyük merkezler ise, en çok zarar görmüş alan olan şehir merkezi çevresinde su ve sağlık alanları oluşturuyor.

– Kentsel merkezler, su ve sağlık hizmetlerinin yanısıra kamusal alanlar da oluşturarak, Port-au-Prince şehir merkezinde her yana dağılmış olacak.,

– Tüm merkezler birbirleriyle bağlantılı olup, sel ve kasırga gibi doğal afetlerde hızlı bir şekilde fazla suyu şehrin kuzeyine aktaracak.


Kentsel Doku İçerisindeki Hijyen Merkezi Örneği


Kırsal Alanlarda Yer Alan Hijyen Merkezi Örneği

AA School of Architecture yöneticisi Brett Steele ise, Foster + Partners ödülü için: “The AA School’un ödüle katılımından çok memnunum. Bu seneki ödül, diploma öğrencilerinin zorlayıcı ve güncel konulara dair tasarımlarındaki sorumluluk ve coşkusunu yansıtıyor. Foster + Partners’a desteği ve yaratıcı bir eseri teşvik etmesinden dolayı çok memnunuz,” dedi.

Merkezlerdeki ihtiyaç programı dahilinde tasarlanan alüminyum birleşenler, el ve ayak yıkama alanları, soğutulmuş dinlenme alanları, sulama kanalları, kıyafet yıkama alanları, su dağıtım noktaları, çok fazla insanın kullanabileceği gölgeli alanlar, duşlar ve tuvaletlerden oluşuyor.

Ödülün sahibi Aditya Aachi ise: “Haiti’de 2010’da yaşanan deprem ve kolera salgını, ihtiyacı bile karşılamayan altyapıyı etkiledi. Tasarlanan müdahale, ücretsiz olarak kullanılabilecek olup, sadece kamusal sıhhi tesisat açısından sürdürülebilirlik değil, plansız şehirde kamusal alanları güçlendirmeyi de hedefliyor,” diyerek tasarımın hedeflerinden bahsetti.

Aditya Aachi ve son değerlendirmeye kalan 6 kişinin projesi Foster + Partners’ın stüdyosunda yer alan galeride Ekim ayında sergilenecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın