“Home Ofis Haksız Rekabet Yaratıyor”

Ebru Ersöz’ün moderatör olduğu “Ofis Yatırımları” oturumunda konuşmacılar Bekir Yener Yıldırım, Erim Denel, Bahri Akdağ ve Evrim Karayel’di.

Propin Yönetici Ortağı Ebru Ersöz, konuşmasına küçük ve nitelikli ofis bulmanın zorluklarına ve buna yönelik talebin yoğunluğuna dikkat çekerek başladı. Bundan 10 yıl önce piyasada 250 m2 altında ofis ya da hazır ofis olmadığını, bugün uluslararası şirketlerin ihtiyacından doğan bir gelişme olduğunu belirtti. 150 m2 hatta daha küçük ofislere ve hazır ofislere olan ilginin artacağını söyledi. Bir diğer dikkat çektiği nokta ise hazır ofis ve küçük ofis talebinin büyük ofis kullanıcılarını da etkileyeceği oldu.

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Başkanı Bekir Yener Yıldırım, kendi ofis arama süreçlerinden yola çıkarak ve fiziki mekana duyulan ihtiyaçtan bahsederek kişi sayısına uygun, toplantı salonlarına yakın, prestijli ve küçük ofis bulabilmenin zorluklarından bahsetti. Ofis maliyetlerinin çok yönlü düşünülmesi gerektiğine dikkat çekerek hazır ofislerin bu noktada avantajlı olduğunu söyledi. Hazır ofislerin firmalara hızlı büyüyüp küçülme olanağı sağladığını ve birçok sosyal olanak sunduğunu belirtti. Ayrıca “home ofis” kavramı kullanılırken dikkat edilmesi gerektiğine, bu konuda bir kavram kargaşası söz konusu olduğuna dikkat çekti.

Regus Ülke Müdürü Erim Denel, ofis ihtiyacı ve kullanıcı tipine yönelik açıklamalarda bulundu ve global arenada bulunan yaklaşık bir milyon müşterilerinin %75’inin yabancı firmalar, %25’inin ise lokal ya da yeni kurulan firmalar olduğunu söyledi. Home ofis bulunan bölgelere girmemeyi tercih ettiklerini belirten Denel, home ofislerin esas rakip olmadıklarına, ancak haksız rekabet yarattıklarına dikkat çekti. Önümüzdeki dönemlerde ofis piyasasının gelişeceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

Akdağ Turizm ve İnşaat İcra Kurulu Başkanı Bahri Akdağ, Windowist Tower örneğinden yola çıkarak proje finansmanına ilişkin tespitlerde bulundu. Windowist projesinde m2 bazında kiralama değil, work station ve kişi bazında kiralama yapıldığını, konfor ve teknolojinin en önemli unsurlar olduğunu belirtti. Hazır ofislerin müşteri talebine ilişkin olduğuna ve ofis mekanlarının uluslararası kullanıcılara uygun olmasına vurgu yaptı.

Gürallar Yapı Genel Müdürü Evrim Karayel, konuşmasında insan odaklı tasarımın önemine değindi. Kapalı ve havasız ofislerde bulunmanın zor olduğunu, ofislerin ferah, rahat ve ortak alanlara sahip olması gerektiğini söyledi. Bu doğrultuda Lapis Han’da kat bahçesi ve terasların bulunduğuna, kapalı yüzme havuzu, fitness gibi sosyal imkanlar ile çalışanların çocukları için kreş ve etüt odası düşünüldüğüne dikkat çekti. Ofis yatırımları konusunda ise konutta KDV artışının ofis yatırımlarını olumlu etkileyeceğini ve piyasayı canlandıracağını, ofiste geri dönüş süresinin konuttan daha kısa olduğunu belirtti. Ofis piyasasında hem satışların hem de kiralamaların artacağından bahsetti.

Etiketler

Bir yanıt yazın