Emek, Uluslararası Basının da Gündeminde

Tarihi Emek Sineması'nın yıkımını engellemek için yapılan eylemler BBC'den The Wall Street Journal'a uluslararası basının da gündeminde.

İngiliz televizyon kanalı BBC , Avrupa haberleri bölümünde Emek Sineması’nda yaşanan gelişmelere geniş yer verdi. Tarihi Emek Sineması’nın yıkılmasını protesto eden gösterilerde göz altına alınan dört kişinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını belirten haberde, “Emek Sineması’nı barındıran bina bir alışveriş merkezine dönüştürülüyor” ifadesine yer verildi. Saygın film yönetmeni Costa-Gavras’ın da protestoda bulunan pek çok sinemacı, oyuncu ve eleştirmenin arasında olduğu haberde polisin müdahalesi ise şu cümlelerle verildi: “Sinemayı yıkma planlarına öfkeli kalabalığa gözyaşartıcı gaz, tazyikli su ve coplarla müdahale eden Türk polisi eleştirildi.”

Costa-Gavras’ında polis şiddetine şahit olduktan sonra Tayyip Erdoğan ‘a yazdığı mektuptan da bahseden BBC, insanların sinemanın yıkılmasının yanı sıra Türk film endüstrisinin sembolü Yeşilçam Sokak’ını da bozulmasına tepki gösterdiklerini vurguladı. İKSV’nin de yaptığı açıklamada protestonun barışçıl olduğunun altının çizildiği söylendi.

Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu’nun (FIPRESCI) yıkıma karşı çıkan cümlelerini paylaşan haberde, “Duayen Türk film eleştirmeni Atilla Dorsay da yıkıma karşı ‘sessiz bir protesto’ sergilemek için eleştiri yazmayı bıraktı” denildi.

Konuyu gündemine taşıyan diğer önemli bir yayın da The Wall Street Journal oldu. Yazıda, Emek Sineması’nın AVM’lere yer açmak için feda edilen kültürel mirasın sembolü haline dönüştüğü ifade edildi ve sinema sektörünün 3 yıldır uğruna mücadele verdiği vurgulandı.

Alman Film Eleştirmenleri Birliği, sinemanın yıkılmasını, kamu malının özelleştirilmesi ve polis gücünün marjinalleştirilip toplum yararına değil, özel çıkarlar uğruna kullanılmasını eleştirdi. Alman Eleştirmenler, Kültür Bakanı’nı yıkımı hemen durdurması için göreve çağırdı.

Yunan basını da yaşananlara Costa-Gavras’ın desteği ve mesajıyla birlikte yer verdi.

AÇILIŞ GİBİ KAPANIŞ DA EMEK’TE

Emek Sineması’yla ilgili yeni bir protesto çağrısı yapıldı. Emek Bizim grubundan gelen çağrıda, festivalin sembolik açılışı gibi kapanışının da Emek Sineması’nda yapılacağı duyruldu. İstanbul Film Festivali’nin kapanış töreninin öncesinde 17.00’de Emek Sineması’nın önünde bir araya gelinmesi planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın