Tarihi kilise müze oluyor

Balıkesir'deki Taksiyarhis Kilisesi, Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı'nca müze olarak düzenlenecek.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin en önemli tarihi yapılarından biri olan, yıllarca define arayanlarca talan edilen Taksiyarhis (Aya Nikola) Kilisesi Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’nca müze olarak düzenlenmek amacıyla 49 yıllığına kiralandı.

9 milyon lira harcanarak restore edilmesi planlanan, mermer işçiliği, tavan süslemeleri, ikonları, balık derisi üzerine yapılmış azize portreleri ile döneminin en önemli kiliselerinden biri olan Cunda Adası’ndaki Taksiyarhis Kilisesi, kültürel ve sanatsal etkinliklerde kullanılacak.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü kontrolünde bir firma tarafından restoresine başlanan 140 yıllık tarihi geçmişe sahip kilisedeki çalışmaların 2 yılda tamamlanması hedeflendi.

Mimar Ali Erdoğan başkanlığında yürütülen çalışmalar kapsamında, 2004’te askıya alınan ve çatısı güçlendirilen kilisenin, dış cephesi ve iç yüzeyleri aslına uygun olarak restorasyonu sürüyor.

Daha önce adadaki bir şapel ve değirmen restore edilmişti
Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, tarihi yapıların restorasyonunun Ayvalık için önemli bir kazanç olacağını ifade etti.

Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı, daha öncede, adadaki harap bir şapeli ve değirmeni restore ettirmişti.

2007 yılında da Coca-Cola’nın CEO’su Muhtar Kent’in anne-babasının adını verilen ‘Sevim ve Necdet Kent Kütüphanesi’ni hizmete açmıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın