Mimarlığın Biyo-Politika Sözlüğü Yayınlanıyor

Levent Şentürk'ün yazdığı "Mimarlığın Biyo-Politika Sözlüğü" Altıkırkbeş Yayınları'ndan çıkıyor.

Biyo-politika, Michel Foucault’nun kavramı 1970’lerde dile getirmesinden yıllar sonra, Türkiye’de güncel hale geldi. Levent Şentürk’ün biyo-politika konusuna mimarlık ekseninden baktığı bu metni, 2009’da Arredamento Mimarlık dergisinde yayınlandıktan sonra 2013’te kitaplaştı.

Şentürk bu kitabında da, mimarlığın teorik alanına çoğu kere yaptığı gibi, kara mizahı eksik etmeden bakıyor. Yazar, bio-politika konusunun çok-katmanlı ve kalabalık alanını, Türkiye’den güncel örneklerle açıyor. Bunu yaparken, bio-politika yazınında dünyadaki güncel kuramsal üretimleri de metninde gündeme getiriyor. Agamben, Foucault, Mendieta, Scott, Goh, Negri ve Hardt, Strain, Crary, Weizman, Lutz ve Collins, yazarın özgül bio-politika eksenini geliştirmesinde rol oynayan isimlerden bazıları. Kitap, Osman Şişman ve Koray Danışan’a ithaf edilmiş.

Kitap, alana yabancı okur için de, uzman akademisyenler için de okuma keyfi veren, sözlük benzeri bir parçalılığa sahip. Şentürk, askerlikten YÖK’e, tanrıdan dershaneciliğe, dumansız hava sahasından ekmeğe, çimenden Ikea’ya, Modulor’dan orman yangınına, elli maddede, alfabetik bir sırayla mimarlığın bio-politik eleştirisini yapmayı denerken, okurun etrafında işlemekte olan pek çok mekanizmaya başka gözle bakmasını sağlamaya çalışıyor.

“Mimarlık ve biyo-politikanın ilişkisi üzerine düşünmeye başlamak, bütün gündelik hayatı ve onun üzerinde işleyen devasa, karmaşık, ayrıntılı biyo-politikleri fark edip çözümlemeye başlamaktır. Mimari biyo-politika veya biyo-politikanın mimarisi en umulmadık yerde karşımıza çıkabiliyor, örneğin dişlerimizin arasında veya en belirgin olması gereken yerde ansızın gözden yitebiliyor, çünkü her yerde çözünmüş bulunabiliyor, örneğin dumansız hava sahasında.”

6.45 yayınları tarafından bez ciltli olarak yayınlanan kitap, ESOGÜ Mimarlık bölümünde öğretim üyesi olan, POMİ’nin (Potansiyel Mimarlık İşliği) yürütücülüğünü ve Codex Mimarlık Kitaplığı’nın editörlüğünü yapan 1974 doğumlu yazarın dokuzuncu kitabı. Şentürk şu sıralar XXI, KaosGL, Kırtipil, Mesele, Arredamento Mimarlık, Betonart gibi dergilere yazdığı makalelerle düzenli katkıda bulunmaktadır.

6.45 Yayınları, 2013.

104 sayfa, Bez Cilt, 12 x 17 cm

ISBN: 9876055150167

 

Etiketler

Bir yanıt yazın