Hititlerden Osmanlılara Anadolu’nun “Su Mühendisliği Harikaları”

WILO Türkiye için gazeteci ve popüler bilim yazarı İrfan Unutmaz tarafından hazırlanan "Su Mühendisliği Harikaları" kitabı, 28 Mart akşamı Ritz-Carlton İstanbul Süzer Plaza'da yapılan bir toplantı ve kokteyl ile tanıtıldı.

WILO Pompa Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü Ercüment Yalçın, Anadolu’nun yüzyıllar öncesinden gelen su kemerleri, suyolları, su kanalları ve sarnıçlarını muhteşem mühendislik hikâyeleriyle bir araya getiren “Su Mühendisliği Harikaları” kitabını değerli bir eser olarak okuyuculara armağan ettiklerini söyledi. WILO’nun Türkiye’deki 20. yılı projeleri kapsamında çalışmalarını başlattığı kitap, uzun ve titiz bir hazırlık döneminin ardından tamamlandı.

Gazeteci, popüler bilim yazarı İrfan Unutmaz tarafından hazırlanan kitapta, Anadolu medeniyetlerinin suyu yerleşim bölgelerine taşımak için yarattığı çözümler incelenirken, Türkiye’de antik çağlardan günümüze gelen çok sayıdaki su mühendisliği anıtından seçmeler yapıldı. İrfan Unutmaz, İstanbul’dan Van’a, Mersin’den Çorum’a, Kuşadası’ndan Sinop’a 4 ay süren 14 bin kilometrelik bir su yolculuğu yaptı. 21 anıtın incelediği kitap, toplam 289 sayfadan oluşuyor.

WILO Türkiye Genel Müdürü Ercüment Yalçın kitabın tanıtım akşamında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Hayati önem taşıyan suyu dünyanın her noktasına, geliştirdiği yeni teknolojilerle ulaştıran WILO olarak ülkemizde su kaynaklarının verimli kullanılması gerektiğine dikkat çekmeyi hedefliyoruz. Ülkemiz su mühendisliğinin seçkin ürünleri açısından dünyada eşi olmayan bir konum ve birikime sahip. Türkiye eski çağlardan beri suyu en iyi kullanan ülkelerden biri olduğu gibi, başarılı su mühendisliği uygulamalarıyla dünyada güzel sanatlardan bilime köprü kurabilen ilk bölge de olmuştur.”

“WILO olarak bizim işimiz de suyun dünyanın her yerinde binalarda, tesislerde, arazilerde sirküle edilmesini sağlamak. Çünkü pompa sistemleri, su sirkülasyonu sürecinin kalbidir. Fakat suyla olan ilişkimiz onu sirküle etmenin çok daha ötesine gidiyor. Biz suyu bugünden geleceğe taşıyabilmek için çalışıyoruz. Dünyanın kaynakları her geçen gün azalırken, enerji tasarrufunda maksimum seviyelere çıkan ürünler geliştirerek, sürdürülebilir geleceğe katkıda bulunuyoruz. Doğayı, insanı önemseyen ürünlerimiz ve hizmet anlayışımızla Türkiye’de sektörümüzde pazar lideri konumundayız. Ve lider bir marka olarak, hayata değer katacak projelere destek olma sorumluluğuyla hareket ediyoruz. Türkiye’deki 20. yılımızı taçlandıracak bir proje olarak kurguladığımız bu kitap, bizlere bambaşka bir deneyim ve heyecan yaşattı. Kitaptaki her bir anıtın etkileyici hikâyesi sayesinde, bu ülkenin insanları olarak ne kadar değerli bir mirasa sahip olduğumuzu tekrar hatırladık. Türkiye’nin benzersiz tarihine “su mühendisliği” penceresinden bu değerli eseri dünya literatürüne armağan etmekten dolayı gurur duyuyoruz.”

İrfan Unutmaz: “Kitabı hazırlarken kaynaklarda olmayan üç su kemeri keşfettik”

“Su Mühendisliği Harikaları” kitabının içeriğini bir sunum eşliğinde paylaşan İrfan Unutmaz da tanıtım akşamında bir konuşma yaptı. Kitabın kendisi için gurur verici bir çalışma olduğunu belirten Unutmaz görüşlerini şöyle ifade etti: “Türkiye su mühendisliği anıtları açısından adeta bir açık hava müzesi gibi. Bu anıtların sayısı, en rahat bir tahminle bile yüzleri bulacağından kitabı 20+1 konuyla sınırlandırdık. Böylesi geniş kapsamlı bir çalışmanın ilk kez yerinde ve büyük ölçüde adım adım izleyerek yapılmış olması çok önemli. Bu nedenle esere bilgi belge boyutu kadar Evliya Çelebi, Marko Polo ya da İbni Batuta’nın gezi serüvenlerini az da olsa çağrıştıran, bir çalışma olarak da bakılmasından yanayım. Çünkü tüm çalışma yaklaşık 4 ay gibi bir sürede ve 14 bin kilometre gibi baş döndürücü uzunlukta bir yol alınarak tamamlanabildi. Öyle ki, bazı konuları bitirebilmek için aynı bölgeye üç defa bile gittiğim oldu. Ayrıca yürüyerek yaptığım onlarca kilometreyi hiç saymıyorum. Yaptığım araştırmalar sırasında, Sinop’un Boyabat ilçesinde kaynaklarda olmayan üç su kemeri keşfettim. Bu üç kemer kitabın başında yer alıyor. Başta WILO Türkiye olmak üzere, bu projede emeği geçen, destek veren tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.”

“Su Mühendisliği Harikaları” kitabının girişinde Boyabat’ta keşfedilen kemerler bulunuyor. Bu çarpıcı girişin ardından kitap, Anadolu’da dünyadaki en eski barajlardan birkaçını yapmış olan Hititler ile devam ediyor. Hititlerin hemen ardından bu geleneği sürdüren Urartuların eserleri okurlarla buluşuyor. Sonrasında tarihsel kronolojiye uygun olarak konular, Eski Yunan ve Roma ile sürdürülüp Bizans ve Selçuklar üzerinden Osmanlı’ya ulaşılıyor. Anadolu’daki kültürlerin su ile ilgili geliştirdiği, bazıları hâlâ bilinmeyen mimari çözümlere yer veren kitapta her bir anıtın hikâyesi keyifli bir gezi yazısı diliyle ve mimari özelliklerini de kapsayacak şekilde okurlara aktarılıyor.

“Su Mühendisliği Harikaları” Fotoğraf Sergisi Trump Alışveriş Merkezi’nde

“Su Mühendisliği Harikaları” kitabı için yazar İrfan Unutmaz’ın çektiği yaklaşık 8 bin karelik fotoğraf arşivinden derlenen fotoğraflardan bir sergi düzenleniyor. Trump Alışveriş Merkezi’nde 29 Mart Cuma günü başlayacak fotoğraf sergisi, 15 Nisan’a kadar devam edecek. “Su Mühendisliği Harikaları Fotoğraf Sergisi”, Trump Alışveriş Merkezi’nin ardından WILO’nun Tuzla’daki Leed Sertifikalı Yeşil Binası’nda ve “WILO Pompa Teknolojileri Eğitim Merkezi”nin bulunduğu Yıldız Teknik Üniversitesi’nde sergilenmeye devam edecek. Sergilere eş zamanlı olarak İrfan Unutmaz, “Su Mühendisliği Harikaları” slayt gösterileri ve söyleşiler de yapacak.

WILO, kapsamlı bir kaynak olmakla birlikte aynı zamanda keyifli bir okuma serüveni sunan “Anadolu’da Antik Dönemden Günümüze Su Mühendisliği Harikaları” kitabını bilgi ve ilham vermesi için kütüphanelere armağan ediyor.

WILO “Su Mühendisliği Harikaları” Konuları:

  • Bir “Hey Koca Yurt” çığlığı da Boyabat’tan
  • Alacahöyük, Gölpınar Hitit Barajı
  • Eflatunpınar Hitit Pınar Anıtı ve Hitit Gizemi
  • Urartu Şamram Su Kanalı
  • Anıtsal bir ters sifon harikası: Delikkemer
  • Amasya Ferhat Su Kanalı
  • “Limonlu” Su Mühendislik Uygarlığı
  • İki bin yıllık mühendislik harikası: Leodikeia Su Yolu
  • Roma’nın ilki,kemerin güzeli: Pollio Su Kemeri
  • İstanbul Roma Devri Su Kemerleri
  • Çavdarhisar – Aizanoi Roma Taşkın Koruma Barajı
  • Suyolunda bir mühendislik harikası: Troia
  • Dünyada bir eşi daha olmayan mühendislik harikası: Vespasianus – Titus Tüneli
  • Gizemli su kuleleri: Aspendos
  • Su sarnıçları üzerinde bir antik kent: Rhodiapolis
  • Efes Suyolu: Efes dışındaki Efes
  • Çifte gizemli su kemerleri: Kızılçullu
  • Bizans Su Sarnıçları
  • Oyma kayadan bir dev: Silifke Tekfur Ambarı
  • Başlıbaşına bir mühendislik anıtı: Mimar Sinan
  • Osmanlı’dan bir ilk ve son: Beyşehir Taşköprü – Regülatör
Etiketler

Bir yanıt yazın