İnönü’ye ‘kurul’ şartı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İnönü Stadı projesi için koruma kurulundan onay alınmasını yeniden zorunlu kıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İnönü Stadı arazisi için hazırlanan imar planında üçüncü kez değişiklik yaparak, stat projesi için koruma kurulundan onay alınmasını zorunlu kıldı. 22 Mart’ta askıya çıkan bu yeni plana, önceki planda iptal edilen “Spor tesisi alanında ilgili koruma kurulundan görüş alınmadan uygulama yapılamaz” maddesi de yeniden eklendi. Son planda stadın 2005’te tescil edildiği notu da yer alıyor.

Mart ayı başında askıya çıkan önceki planda, stat arazisinde yapılacak projeleri koruma kurulu onayına bağlayan maddelerin üzeri çizilmişti. Radikal de bu durumu kamuoyuna duyurmuştu. Bu değişikliğe itiraz eden meslek odaları, yeni stat projesinin kurul denetiminden çıkartılmak istenmesinin ‘Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı olduğunu söylemişti. Uzmanlara göre projenin silueti ve tarihi dokuyu bozmaması, stadyumun altından geçen Dolmabahçe Sarayı’na ait kanallara zarar vermemesi gibi unsurlar kurul tarafından denetlenmeliydi. Edinilen bilgilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeniden değişiklik yaptı ve stat projesi için koruma kurulundan onay alınmasını zorunlu kıldı.

Şimdi ne olacak?
Yeni imar planı bir ay boyunca askıda kalacak. İtiraz gelmezse, Koruma Kurulu, projeyi değerlendirecek. İtiraz gelirse yargı süreci başlayacak. Yürütmeyi durdurma kararı çıkarsa her şey başa dönecek. Mimarlar Odası, tescilli eser olan binanın özgün haliyle korunmasını savunurken, planlara dava açacağını duyurmuştu. Şehir Plancıları Odası da stadın kapasitesinin arttırılmasının altyapı sorunlarını kötüleştireceğini belirtiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘ndan bir yetkili ise “İmar planları askıdan inmeden kurulun herhangi bir projeyi değerlendirmesi söz konusu değil” dedi.

Ocaktan beri üç kere değişti
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni stat projesi için hazırladığı ilk plan, geçen ocakta onaylanmıştı. Bu planda stat için maksimum yükseklik deniz seviyesinden 34 metre – yaklaşık 10 katlı bir apartmana denk – olarak belirlenmişti. Ritz Carlton Oteli’nin yan tarafındaki yeşil alan da projeye dahil edilmiş ve Beşiktaş ‘ın kullanımına açılmıştı. Ocak’tan beri planda üç kez değişiklik oldu.

Etiketler

1 Yorum

  • vehbi-durust says:

    Şehre acıyalım ve nostaljik olarak bırakalım. Beşiktaş semt takımı değildir. İstanbul da şehir çeperinde uygun bir stad alanı bulup yeni stadı buraya yapalım. Bunu mutlaka düşünelim derim.

Bir yanıt yazın