Kamu-Özel Sektör İş Birliği

Haliç Kongre Merkezi'nde 10-11 Nisan 2013'te gerçekleştirilecek Arkiparc 2013 kapsamında gayrimenkul sektöründe PPP'nin (Kamu-Özel İş birliği) yeri tartışılacak.

Kamu-Özel İş birliği Nedir?

Kamu-Özel iş birliği (PPP), çeşitli kamu altyapı yatırımlarının bakım, işletme ve bazen yapım hizmetlerinin bir veya birden fazla özel sektör firması tarafından uzun dönemli sağlanmasını tanımlar. Model, kamu ve özel sektör arasındaki sözleşmeye bağlı olarak, kısıtlı bir süre zarfında karşılıklı risk paylaşımını temel alarak, hizmetin uzun bir döneme dayalı ortaklıkla yürütülmesidir. Kamu özel iş birliği özelleştirme, yap-işlet-devret, yap-kirala-devret, işlet-devret, işletme hakkı devri, imtiyaz ve retore et-işlet-devret’e kadar birçok farklı modelle gerçekleştirilebilir. Kısacası kamu özel ortaklığı devletin küçültülmesi ve kamu hizmetlerinin yapım ve finansmanında alternatif yöntemlerin elde edilmesidir.

İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinde kamu kurumları Sanayi Devri ile birlikte, yüksek maliyet gerektiren demiryolu, denizyolu taşımacılığı gibi ulaşım hizmetlerinin yanı sıra, sağlık ve eğitim sektörlerinde altyapı yatırımlarını karşılamak amacıyla, özel sektörün finansmanı ile projelerin hayata geçirilmesi sağlanıyor. Türkiye’de ise son çeyrek yüzyılda özellikle ulaşım ve enerji sektörlerindeki ihtiyacı karşılamak üzere çeşitli yasal düzenlemeler gerçekleştirildi ve bu konuda belirli bir birikim elde edildi. Türkiye’nin büyüyen ekonomisi de göz önüne alındığında kamu ve özel sektör iş birliği kaçınılmaz olmakta ve bu konuda özel sektörden talepte de artış gözlemleniyor.

Kamu-Özel İş birliği’nin Ülke Ekonomisindeki Rolü

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde son 20 yıl içerisinde, toplamda yaklaşık 260 milyar Euro’ya varan sermaye ile 1400 kamu-özel ortaklık sözleşmesi imzalandı. 2008 Ekonomik Krizi ile birlikte bu rakamlarda düşüş yaşanmasıyla ekonomiyi canlandırma ve sözleşmelerdeki çeşitli modellere yön verme amacıyla European PPP Expertise Centre (EPEC) hayata geçirilerek, kamu özel sektör ortaklığının desteklenmesi hedeflendi. Son yıllarda kamu özel sektör iş birliği, kamu yönetiminin çoklu girdilerinden dolayı, ortak çalışmaya dayalı farklı bir bakış açısı sağlıyor

Etiketler

Bir yanıt yazın