Pritzker Mimarlık Ödülü Sahibini Buldu

Hyatt Vakfı tarafından 1979 yılından beri verilen, Dünya'nın en prestijli mimarlık ödülü olarak bilinen Pritzker Mimarlık Ödülü'nün bu seneki sahibi, Brezilyalı mimar Paulo Mendes da Rocha, ödül töreninin mekanıysa Dolmabahçe Sarayı'ydı.

Tören, 30 Mayıs Salı akşamı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, vakıf başkanı Thomas Pritzker, vakıf üyeleri, jüri üyeleri, ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen davetlilerin katılımıyla gerçekleşti.

Törende ilk olarak sözü alan ödül yöneticisi Martha Thorne, sözlerine “Bugün mimarlığı ve bu güzel şehri kutlamak için buradayız” diyerek başladı ve sözlerine gelecekte mimarlık konusunda iyimser olduklarını ekledi.

Thorne’dan sonra sözü alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un ödül töreni için tercih edilmesinin ve ev sahibi konumunda olmasının çok önemli olduğunu söyledi. Son iki yıldır bütün dünyanın İstanbul’u konuştuğunu, kentsel dönüşüm projeleriyle, İstanbul’un kültürel mirasına dokunmadan geleceğe baktıklarını söyleyerek sözlerini bitirdi.

“Bu akşam tarihi bir akşam yaşıyoruz, 28. ödülü ve ilk defa Türkiye’de vereceğiz. Bunun için de Dolmabahçe’den daha güzel bir mekan olamazdı” diyen jüri başkanı Lord Polumbo bu seneki ödülün sahibi Mendes da Rocha’nın çalışmalarından söz etti.

Hyatt Vakfı başkanı Thomas Pritzker, ödülün şimdiye kadar St. Petersburg’dan Roma’ya, Bilbao’dan Mexico City’e dünyanın pek çok yerinde verildiğini bu senede yine dünyanın en önemli şehirlerinden İstanbul’u seçtiklerini söyledi. Sonrasında ödülünü almak üzere Mendes da Rocha’yı sahneye davet etti. Ardından Louis Sullivan’ın tasarımlarına dayanan bronz madalyayı takdim etti.

Sözü alan mimar, herkese teşekkür ederek sözlerine başladı. “İstanbul çok büyük bir tarihi geçmişe sahip. Hepimizin içindeki tarihi uyandıran bir yerde olmak gerçekten müthiş. Burası gibi yerler bizim için çok önemli. Bu kadar emeği gözümüzün önünde gördüğümüz zaman insanoğlunun hayallerini nasıl gerçekleştirdiğini görüyoruz” dedi.

Son olarak sözü alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilk olarak İstanbul’a sevgisinden söz etti. Diğer konuşmacıların da sözünü ettiği gibi, İstanbul’un çok önemli medeniyetleri buluşturan “Barış” şehri olduğunu söyledi. Mimarla ilgili, “Ortaya koyduğu eserler Mendes da Rocha’nın özgün bir mimar olduğunun kanıtıdır, öyle de kalacaktır. Geride bıraktığı yapıtlarda onu Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi kılmıştır. Bu nedenle kendisini kutluyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından gece, davetli herkesin katıldığı bir yemekle devam etti.

Ödül sahibi Paulo Mendes da Rocha’nın vereceği konferans, 31 Mayıs Çarşamba akşamı saat 19:30’da Aya İrini’de gerçekleşecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın