Yıkmak için ‘Emek’ harcanıyor

Kamuoyunun gösterdiği yoğun tepkiye rağmen Emek Sinemasının da içinde bulunduğu İstiklal Caddesi üzerindeki Serkildoryan binasında yıkım çalışmalarına başlandı.

Beyoğlu Belediyesinin proje için gerekli ruhsatı vermesiyle inşaatın önündeki yasal engeller kaldırılırken, binanın dış cephesine inşaat çalışmaları için iskele kuruldu. Binanın yerine, hemen bitişiğindeki Demirören AVM benzeri bir alışveriş merkezi yapılacak. İnşaatın 48 ay içinde tamamlanması hedefleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise Emek Sinemasının yıkılmadığını, yukarı katlara taşınacağını iddia ediyor. Yaklaşık 100 yaşında olan, uzun yıllar İstanbul Film Festivali’ne festival saraylığı yapan, sahnesine Krzysztof Kieslowski’den Jeanne Moreau’ya, Elia Kazan’dan Ken Russell’a, John Malkovich’e sinema dünyasının efsanelerini konuk eden Emek Sineması, 2009 yılında restore edileceği gerekçe gösterilerek Filmekimi’nin ardından kapatıldı.

Sinemayı yıkacak projeye karşı on binlerin desteğiyle yürüyüşler, imza kampanyaları, nöbet tutma eylemleri yapılmıştı. “Emek Bizim İstanbul Bizim!” platformu yıkım projesine karşı çıkmak için 16 Mart Cumartesi saat 19.00’da Yeşilçam Sokağı girişinde buluşurak eylem süreçlerine yeniden başlayacağını duyurdu.

Sinema Yazarları Derneği Başkanı Tunca Arslan, Altyazı Sinema Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Fırat Yücel ve Sinema Yazarı Çağdaş Günerbüyük gazetemize yaptıkları açıklamalarla yaşanan süreci protesto etti.

Sinema Yazarları Derneği Başkanı Tunca Arslan, Emek Sinemasının yıkım sürecine dair protestoların sadece bir sinema özelinde olmadığını belirtti. Arslan, yapılan eylemlerin aynı zamanda her şeyin paraya pula çevrilmesine karşı bir tepki olarak geliştiğini hatırlattı.
Altyazı Sinema Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Fırat Yücel, çok salonlu sinemaların gişe odaklı çalıştığını bu yüzden Emek gibi sinemaların çok önemli olduğunu vurguladı. Yücel, Emek Sinemasına kazma vurulduğu an orada olacaklarını söyledi.

Salonlar Korunmalı

Sinema Yazarı Çağdaş Günerbüyük ise “Türkiye sinemasının yaşı için farklı hesaplar var ama bir iki farklı yüzüncü yılda sayılıyoruz. Ve o tarihin çoğuna tanıklık eden sinema salonlarını birer birer yok ediyorlar” dedi. Sokağa açılan salonların korunması ve arttırılması gerektiğine vurgu yapan Günerbüyük, yıkıma karşı tepkilerini süreceklerini belirtti.

Akün ve Şinasi Satışı Bugün

Öte yandan Ankara’da bulunan Devlet Tiyatrolarına ait Akün ve Şinasi sahnelerinin satışı bugün saat 12.30’da yapılacak. “Ben Ankara” – Başkent Dayanışması “Sanat merkezlerine satıcılar ve alıcılar giremez” diyerek, sahnelerin önünde eylem yapacaklar. Sahneleri ranta kurban etmeyeceklerini duyuran Başkent Dayanışması, eyleme katılım çağrısı yaptı.

Etiketler

Bir yanıt yazın