Taksim’deki tarihi kemer için karar verildi

İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Taksim'deki kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan tarihi kemerin arkeologların gözetiminde kaldırılacağını söyledi.

Taksim Meydanı’ndaki yayalaştırma projesi kapsamında yapılan kazılar sırasında bir takım tarihi kalıntılara rastlanılmıştı. II Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, yaptığı incelemeler sonucunda konuyu karara bağlamak amacıyla toplandı. Toplantı neticesinde Geç Osmanlı Dönemi’ne ait olan buluntuların kaldırılması yönünde karar alındı.

Konuyla ilgili bilgi veren İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, buluntuların Arkeoloji Müzeleri’nin denetiminde kaldırılabileceğini söyledi. Kazı çalışmalarının yapıldığı yerde iki yapı unsurunun ortaya çıktığını aktaran Bilgili, “Bulunan eserlerden 2’si de Taksim Kışlası’nın uzantısı olan set duvarı ve su gideri olarak kullanılan kanallar. Bu iki yapı Son Dönem Osmanlı Mimarisi özelliği gösteriyor. Yapılardan sıva ve harç örnekleri alınarak, analiz edildi. Bu yapılar için hazırlanan rapor, Koruma Kurulu’na gönderilecek ve Arkeoloji Müzeleri’nin denetiminde kaldırılacak.” dedi.

Yaklaşık 3-4 gün içerisinde bu çalışmaların biteceğini ve Koruma Kurulu’na raporun sunulacağını dile getiren Bilgili, “Rapor sunulduktan sonra Koruma Kurulu’nun ikinci bir karar alması söz konusu değil. Sadece Arkeoloji Müzeleri’nin denetiminde kaldırılacak. Burası korunması gereken kültür varlığı değil de belgelenip kaldırılması gereken bir kültür varlığı.” ifadelerini kullandı.

“Kaldırılan kısım bir yerde sergilenecek mi?” sorusuna ise Bilgili, “Koruma kararı alınmadı, sadece kaldırılma kararı alındı. Ama bu belgeleme yapıldıktan sonra yapı birçok alanda değerlendirilecek. Topçu kışlası yapıldığında işe yarayabilecek.” diye konuştu. Kemerin kaldırılma çalışmalarının projede herhangi bir gecikmeye sebep olmayacağını aktaran Bilgili, Taksim’i yayalaştırma projesinin aksamaması için karar alma sürecini hızlandıran görevlilere teşekkür etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın