Sabancı’nın Ayışığı Manastır’ı mühürlendi

Ayvalık Cunda Adası'ndaki binanın, misafirhane ve etkinlik merkezi yapılması için süren inşaat, projeye uyulmadığı ve doğaya zarar verdiği için durduruldu.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Holding Murahhas Üyesi Suzan Sabancı’ya ait Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda Adası Pateriça mevkiindeki Ayışığı Manastırı’nın restorasyonu, projeye uyulmadığı ve doğaya zarar verdiği gerekçesiyle mühürlenerek durduruldu. Manastırı misafirhane ve etkinlik merkezi haline dönüştürmek için yürütülen restorasyon inşaatının, Bursa Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu kararı ile mühürlendiği öğrenildi. Mühürlenmeye rağmen söz konusu inşaatın gizlice sürdüğüne ilişkin duyumlar aldığını söyleyen Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Koruma Platformu Sözcüsü Havva Taylan, Bursa Anıtlar Kurulu’nun aşırı baskılara maruz kaldığını iddia etti. Taylan, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içerisinde inşaatları süren Güler Sabancı’ya ait Hakkıbey Yarımadası ile Suzan Sabancı’ya ait Ayışığı Manastırı restorasyon çalışmalarının alınan yasal izinlerin dışına çıkılarak yapıldığını öne sürdü.

Taylan, bu yapılaşmaların yolunu açan Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 2009 yılı revizyon planını, Ayvalık’taki 27 sivil toplum kuruluşunu birleştirerek oluşturdukları Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Koruma Platformu olarak Danıştay’a götürdüklerini aktardı

PLANA İTİRAZ
Taylan, “Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 2009 revizyon planı dahilinde, Tabiat Parkı’nın içinde kalan ‘mutlak koruma alanlarının’, ‘sınırlı koruma alanları’ haline getirilmesini yanlış bularak, eski revizyon planı çerçevesinde bu parkı korunması adına sürdürdüğümüz mücadele sürüyor. Söz konusu revizyon planı değişikliği kapsamında fırsatı kaçırmayan Sabancı Ailesi bu aşamada Ayışığı Manastırı’nın restore etme hakkını kazanmıştı. Ancak platform olarak sürdürdüğümüz hukuk mücadelesiyle Danıştay’a açtığımız davalarla, 1. derece doğal SİT statüsündeki Tabiat Parkları içerisinde kalan Ayışığı Manastırı inşaatlarının durdurulma kararını çıkardık” dedi. Öte yandan, Sabahcı Holding yetkilileri konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.
 

Çevreciler kararı olumlu karşıladı
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Koruma Platformu Sözcüsü Havva Taylan, “Platform olarak yüksek mahkemenin kararını yetkililere sunmamıza karşın hiçbir önlem alınmadı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın, elektrik üretmek için Tabiat Parkı sınırları içerisinde rüzgar santralı kurma girişimleri olduğunu öğrendik. Tabiat Parkı’nda RES’lerin önü açılmak isteniyor. Kararlı mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi. Bursa Anıtlar Kurulu’nun aldığı mühürleme kararını yerinde bulduğunu söyleyen Ayvalık Çevre Derneği Başkanı Nuray Özer ise, “Çevreciler olarak gelişmeleri protesto etmek için alana yürüyüş düzenlemiştik. Ancak sesimiz duymazdan gelindi. Yollar açılıp endemik bitkiler yok edildi” diye konuştu.

Etiketler

4 yorum

  • omer-yilmaz says:

    Ayışığı Manastır’ı değil, Ayışığı Manastırı olacak ey Yeni Asır.

    Bırakın manastırın misafirhane yapılmasını yolunun bile yapılmamasını tercih ederim doğrusu. Bilmiyorum görenleriniz var mı ama gerçekten şahane bir anıtımızdır.

  • erkin-buyukoglu says:

    12 Ağustos’ta manastırı görmek için gittim. Ne daha önce varlığından haberim vardı ne de Sabancı’nın satın aldığını duymuştum. Son köydeki bir çiftçi sinirli sinirli o tarafa gitmememi, silahlı adamların olduğunu söyledi. Aldırmadan devam ettim. Yol berbat, dar ve çok yumuşak toprak. Motosikletle gitmek güç oldu ama sonunda inşaat bölgesine ulaştım. İnşaat çalışmaları devam ediyor, iş makinalarının seslerini yüzlerce metre önceden duyabiliyorsunuz. Giriş kapısında Akbank logolu tişört giyen bir genç gayet nazikçe durumu açıkladı. Bölgenin özel mülk olduğunu, manastırı ziyarete ve fotograf çekilmesine izin verlmediğini belirtti. Öyle silahlı bir karşılama veya sert davranışa şahit olmadım. Ancak çalışmalar kesinlikle devam ediyor. Bence etmeli de. Eski resimlere bakılırsa manastır tam bir harabe, çoğunluğu yıkılıp yok olmuş, kalanı da yıkılmak üzere, onun gibi yüzlerce harabe var Anadolu’da. Restorasyondan sonraki hali çok daha ilgi çekici. Yol açılması sebebiyle endemik bitkilerin yok edildiği söyleniyor. Adamların açtığı yol ancak bir araba geçecek kadar dar. Bütün endemik bitkiler bu yola mı denk gelmiş. Yok böyle birşey. Mülkün eski sahibi 2002 de satışa çıkarmış. Başka şekilde korumak isteyen gruplar veya devlet satın alabilirdi. Kimsenin eli cebine gitmemiş, Sabancı alınca herkes harabeleri koruma görevine adamış kendilerini. Her ne amaçla olursa olsun, kısa bir süre sonra tamamen yok olmaya mahkum olmuş bu tarihi yapıyı restore etme cömertliğini gösteren Sayın Sabancı’ya şahsen teşekkür ediyorum.

  • erkin-buyukoglu says:

    Objektifliğim konusunda kuşkusu olanlar için belirtmek isterim, şahsıma yapılan çok büyük bir haksızlıktan dolayı 2005 yılından bu yana Akbank ile şahsen veya şirket olarak kesinlikle çalışmama kararı almış bulunmaktayım. Ancak bu durum, restorasyon konusundaki düşüncelerimi etkilemez.

  • omer-yilmaz says:

    Sayın Büyükoğlu, Ben de geçen hafta Manastır yolunun denizden koparak diğer yöne döndüğü Bıyıklı Plajı’ndaydım. Oradakilere sorduğumda 10-15 tane güvenlik görevlisi alanı bekliyor artık orası özel mülk yanıtını aldım. Girebilir miyim soruma da “şansına” cevabı verildi. Siz şanslıymışsınız ben denemedim bile…

    Kültürde önemli yeri olan bu tarz yapıların özel sektör tarafından satın alınması gerçekten takdir edilesi bir davranış. Ancak herhalde daha doğruyu değil en doğruyu aramakla yükümlüyüz. Bana sorarsanız Ayışığı Manastırı kamusal olarak rahatça ulaşılabilen bir yer olmalıydı, olmalı. Özel sektöre satıldıysa bile devlet sosyal ve kültüre yatırım yapan bir yapı olarak (böyle olması gerekir) kullanım koşullarını belirlemeliydi. Nasıl özel müzeler var ve bu müzeleri “şansa” değil de sistematik olarak gezebiliyorsak burası da öyle düzenlenmeliydi, düzenlenmeli.

Bir yanıt yazın