Expo 2016 Antalya Uluslararası Fikir Projesi Ödülleri’nin Soru – Cevapları Yayınlandı

Expo 2016 Antalya Uluslararsı Fikir Projesi Ödülleri ve Sergisi'nin soru ve cevapları yayınlandı. 31 sorunun cevapları şu şekilde:

Arazinin topografik yapısı hakkında bilgi alabilir miyiz? Halihazır haritada kot belirtilmemiş. Düz mü kabul edelim?

Konuyla ilgili olarak arazi düz kabul edilecektir.

Kaç ülke katılacağı konusunda ve ülkelere ayrılacak alan hakkında sayısal veri nedir?

100 dolayında ülke ile 40’a yakın çok uluslu büyük firmanın katılması tahmin edilmektedir.

Katılımcılar, şartnamede belirtilen yarışma amacı kapsamında kendi özgün fikirlerini ortaya koyan tasarım konseptleri içinde farklı yaklaşımlarla değerlendirmekte serbesttirler. Ancak Ülke bahçeleri için 500-5000 m2 arasında çeşitli büyüklüklerde düşünülebilir. Leke şeklinde gösterilebilir.

Ülkelere ayrılan alanların açık yada kapalı (sera şeklinde) olması ile ilgili bir kısıtlama yada beklenti var mıdır?

Bakınız Cevap 2’ye. Hayır yoktur.

Hakim rüzgar yönü – havadaki tuz oranı ve ana yolun (egsoz gazlarının) peyzaja etkisi konularında veri bilgileri var mıdır?

Konuyla ilgili daha fazla bilgi mevcut değildir.

Aynı anda olacağı düşünülen ziyaretçi sayısı diye bir kapasite bilgisi var mıdır?

5 milyonu yabancı, 3 milyonu Türk olmak üzere toplam 8 milyon ziyaretçi beklenmektedir. Katılımcılar, şartnamede belirtilen yarışma amacı kapsamında kendi özgün fikirlerini ortaya koyan tasarım konseptleri içinde farklı yaklaşımlarla değerlendirmekte serbesttirler.

Planlanan alanın dışındaki 200 ha’lık alan’ın da düzenlenecek olan alan ile ilişkilendirilmesi göz önüne alınmalı mıdır?

Öneri katılımcılara bırakılmıştır.

Sadece Antalya için değil, bölgesel düşünüldüğünde Burdur ve Isparta’nın da katılımının sağlanması gerekli olduğu görülmektedir. Mevcut hava alanı ve karayolu nun kullanımı yetersiz kalabilir, bu çerçevede ilave bağlantılı ulaşım yolları önerilebilir mi?

Şartname ve eklerinde teslim edilen veriler kapsamında katılımcıların özgün fikirlerini oluşturmaları beklenmektedir.

Bölgesel düşünüldüğünde sadece Antalya içerisindeki belediyelerin değil, çevre illerdeki belediyelerin planlamalarına da bakmamız gerekir mi? ( Burdur-Isparta-Alanya-Kemer vb.)

Hayır. Ancak zorunlu görüyorsa, öneri katılımcılara bırakılmıştır.

Mevcut bitki örtüsüne, şu zaman diliminde Antalya’da yetiştirilmeyen ama ilerleyen tarihlerde geliştirilebilir – Sürdürülebilir teknoloji destekli, yetiştirilebilir bitki çeşitleri de önerilebilir mi? veya göz önüne almalı mıyız?

Katılımcılar, şartnamede belirtilen etkinliğin amacı kapsamında kendi özgün fikirlerini ortaya koyan tasarım konseptleri içinde farklı değerlendirmeler yapmakta serbesttir. Önerilebilinir.

Fikir Projesi Ödülleri ve Sergisi etkinliğine katılan Mimarın mutlaka ekibinde peyzaj mimarı olması gerekli midir? Sadece bilgi alınabilen peyzajcı olabilir mi? veya alt yapı için Şehir Planlamacı gerekli midir?

Etkinliğe mimarlar ve Ekip Başı’nın mimar olması koşuluyla şehir plancıları, peyzaj mimarları ekip halinde katılabilir. Yada danışman olabilirler.

Öneri verilen dökümanlar içerisindeki; Expo alanı giriş alternatiflerine bağlı mı kalınacaktır, farklı öneri getirilebilir mi?

Katılımcılar şartnamede belirtilen etkinliğin amacı kapsamında kendi özgün fikirlerini ortaya koyan tasarım konseptleri içinde farklı değerlendirmeler yapmakta serbesttir.

Proje alanında önerilecek olan yapı kütleleri ile ilgili toplam inşaat alanı sınırı var mıdır?

Katılımcılar şartnamede belirtilen etkinliğin amacı kapsamında kendi özgün fikirlerini ortaya koyan tasarım konseptleri içinde farklı değerlendirmeler yapmakta serbesttir.

Ülkelerin temalı bahçe sergisi ile ilgili endemik türlerin tanıtımında kaç adet ve kaçar m2‘den ülke bahçesi alanı düşünülecektir.

Katılımcılar şartnamede belirtilen etkinliğin amacı kapsamında kendi özgün fikirlerini ortaya koyan tasarım konseptleri içinde farklı yaklaşımlarla değerlendirmekte serbesttirler. Ancak Ülke bahçeleri için 500-5000 m2 arasında çeşitli büyüklüklerde düşünülebilir.

Proje alanında (kapalı otopark alanı vs yapılması durumunda) kaç kata kadar bodrum kat düzenlenebilir?

Şartname ve eklerinde teslim edilen veriler kapsamında katılımcıların özgün fikirlerini oluşturmaları beklenmektedir. Ancak alanın jeolojik yapısı çok katlı önerilere cevap vermemektedir.

Simgesel yapı elemanları ve önerilecek olan yapı kütlelerinin proje alanında yerlerinin belirtilmesi yeterli midir? Avan proje ve üç boyutlu görsellerle desteklenmesi zorunlu mudur?

Etkinlik şartnamesinin İstenilenler bölümünde katılımcılardan beklenilen tüm proje ve açıklamaları ayrıntılı olarak yer almaktadır. Özellikle ifade tekniği serbest olmak üzere “Simgesel Yapı” önerisi önemlidir.

Simgesel yapı elemanları için belirlenmiş bir yükseklik sınırı bulunmakta mıdır?

Hayır, katılımcılar şartnamede belirtilen etkinliğin amacı kapsamında kendi özgün fikirlerini ortaya koyan tasarım konseptleri içinde farklı değerlendirmeler yapmakta serbesttir.

Proje alanında meskenler ve trafolar bulunmaktadır. Tasarım yapılırken bu yapıların kaldırılacağı mı düşünülecektir?

Proje alanında herhangibir aktif kullanım bulunmamaktadır. Katılımcılar şartnamede belirtilen etkinliğin amacı kapsamında kendi özgün fikirlerini ortaya koyan tasarım konseptleri içinde farklı değerlendirmeler yapmakta serbesttir. Katılımcılara sağlanan dökümanlar bölümünde korunması gerekli yapılara ilişkin bilgiler mevcuttur.

Proje alanında bulunan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Merkezi’nin proje alanının başka bir bölgesine taşınmasında sakınca var mıdır?

Proje alanında herhangibir aktif kullanım bulunmammaktadır. Katılımcılar şartnamede belirtilen yarışma amacı kapsamında kendi özgün fikirlerini ortaya koyan tasarım konseptleri içinde farklı değerlendirmeler yapmakta serbesttir.

Korunmasını istediğiniz yapıları dwg ortamında işaretleyerek paylaşabilir misiniz?

Şartname ve eklerinde teslim edilen veriler kapsamında yarışmacıların özgün fikirlerini oluşturmaları beklenmektedir.

Acısu Deresi’ne dair planlanmış bir ıslah çalışması var mıdır? Dere yatağına dair düzenlemeyi bizim yapmamız mı beklenmektedir?

Şartname ve eklerinde teslim edilen veriler kapsamında yarışmacıların özgün fikirlerini oluşturmaları beklenmektedir. Islah çalışması yapılmış kabul edilebilir, öneride getirilebilir.

Proje alanında bulunan ağaçlara müdahale edilebilecek midir? Excell dosyasında ağaçlara dair koordinatlar belirtilmiştir fakat bütün ağaçların yerini bu koordinatlarla belirlemek oldukça zor. Proje alanında bulunan ağaçların yerlerinin dwg ortamında gösterildiği çizimleri paylaşabilir misiniz?

Katılımcılardan alan içindeki korunması gerekli ağaçları koruyarak özgün ve yaratıcı fikirlerini ortaya koymaları beklenmektedir.

Expo alanının Perge Kongre ve Fuar Merkezi’nden yararlanabileceği düşünülecek midir? Yoksa önerilecek kütleler arasında benzer işlevler (çok amaçlı salon, konferans salonu vs gibi..) yapılabilir mi?

Katılımcılar şartnamede belirtilen etkinliğin amacı kapsamında kendi özgün fikirlerini ortaya koyan tasarım konseptleri içinde farklı değerlendirmeler yapmakta serbesttir. Hediyelik eşya satışı, yeme – içme, eğlence önerilerinde bulunmalıdırlar.

Yönetim ve teknik servisler konusunda yazılı veya çizili öneriler beklenmektedir. Yönetimde kaç kişinin görev alacağına ve yönetim bloğunda bulunmasını istediğiniz işlevlere dair bilgi verebilir misiniz?

50 kişilik bir çalışma ortamı olacağı düşünülebilir.

Şartnamenin giriş bölümünde “Bienal kapsamında gerçekleştirilecek etkinliklerden bir tanesi de yerel bir konuda dünyadaki mimarların, sanatçıların ve mimarlık dostlarının görüşlerinin alınmasına yönelik bir fikir projesi ödülleri ve sergisi etkinliğidir.” metni yer almaktadır. Fakat katılım koşulları ilk maddesinde “Etkinliğe mimarlar ve Ekip Başı’nın mimar olması koşuluyla şehir plancıları, peyzaj mimarları ekip halinde katılabilir” ibaresi bulunmaktadır. Sanatçı ve Mimarlık Dostları bu etkinliğe nasıl katılacaktır?

Etkinliğe mimarlar ve Ekip Başı’nın mimar olması koşuluyla şehir plancıları, peyzaj mimarları ekip halinde katılabilir. Sanatçı ve Mimarlık Dostları bu etkinliğe Danışman veya yardımcı statüsünde katılabilir.

Sadece simgesel yapı tasarımına ilişkin öneriler yeterli midir? Yol şemalarının da çözülmesi beklenmekte midir?

Öneri katılımcılara bırakılmıştır. Senaryoya uygun katılımlar için gerekli yere çözülebilir.

Etkinlik “fikir projesi ödülleri” olarak düzenlenmiştir. Cümlesi ile ifade edilmek istenen nedir?

Etkinlik sonucunda EXPO 2016 ANTALYA alanı ile ilgili uygulamaya dönük projeler elde etmekn projenin uygulanması düşünülmemektedir. Daha çok expo ajansınca yapılacak çalışmalara ışık tutulması düşünülmektedir. Hepsinin fikirlerinden yararlanmak üzere 1.,2.,3. seçmek yerine, dört adet eşdeğer ödül verilmesi planlanmıştır.

“Ayrıca Güney Kore’nin Afrika’dan 500.000 hektar tarım arazisi aldığı öğrenilmektedir. Güney Kore’nin Afrika’da aldığı toprağın %40’ı Aksu ilçesinde bulunuyor” cümlesinde anlatılmak istenen nedir.

Güney Kore tarım için Afrika’dan 500.000 hektar arazi almıştır. Bu tarıma verdiği önemi göstermektedir. Bu alanın %40’ı kadar alana sahip Aksu, ülkemiz için tarım amaçlı önemlidir. Anlamındadır.

Pano boyutu 70×100 cm 6 adet midir? Yoksa max. 6 adet midir?

En fazla 6 pafta olmalıdır. Daha az da olabilir.

Etkinliğe katılım için herhangi bir kurumdan onay yazısı almaya gerek var mıdır?

Etkinlik şartnamesinde katılım koşullarlında belirtilmiştir.

Merhabalar Benim programa yönelik bir sorum olacaktı : Şartnamede katılımcıların senaryo doğrultusunda programı belirleyecekleri yazıyor. Fakat bunun yanında ülke bahçelerinin altı çiziliyor. Önerilecek genel planda ülke bahçeleri için sadece belirli bir alanın tahsis edilmesi mi kastediliyor yoksa katılımcılardan bizzat bu bahçelerin tasarımıyla ilgili fikirler mi bekleniyor (eğer öyle ise bahçe ve ülke seçim kriterleri nelerdir; Bu konudaki beklenti ne düzeydedir?) Ülke bahçelerinin programdaki yeri ve organizasyon içindeki şekli konusunu biraz daha aydınlatabilir misiniz? Teşekkürler Katılımcıların şartnamede belirtilen yarışma amacı kapsamında kendi özgün fikirlerini ortaya koyan tasarım konseptleri içinde farklı değerlendirmeler yapmakta serbesttir.

Etkinlik şartnamesinden bir çok konuda mimari proje, peyzaj projesi yada kentsel tasarım projesi ile ilgili avan projeler istendiği hissi uyanmaktadır. Böyle bir program EXPO 2016 ANTALYA Uluslararası Fikir Projesi Ödülleri ve Sergisi etkinliği süresince projelendirilebilir mi? Kısacası böyle bir istek var ise sürenin yeterli olmadığı düşünüyorum. Konu ile ilgili açıklamalar yapabilir misiniz?

Katılımcılardan, şartnamede kendilerine sunulan, EXPO konusundaki bilgiler ve tarihindeki deneyimlerden yararlanarak, EXPO 2016 Antalya alanı ile ilgili kullanımları, kentle nasıl bütünleşeceği, fuar sonrası (önemli finans kaynakları ile yapılan expo alanının, yapıların ve bahçelerin fuar sonrası atıl kalmamasına yönelik) nasıl kullanılabileceği, kısa sürede 20 milyona ulaşabileceği düşünülen kente gelecek turistlerin gelecekte bu alanı nasıl kullanacağına yönelik, fikir ve önerileri ile alternatifli senaryo geliştirmeleri istenmektedir. Bu senaryo kapsamında, daha sonra hazırlanabilecek kentsel tasarım projesine yönelik, kitle düzenlemeleri, işlevlerin dağılımları, kentsel tasarım projesinde yer almasını düşündükleri yapılara ait, mimari projelere ilişkin, kütle ve gabari önerilerini, siluetlerle destekleyerek ifade etmeleri beklenmektedir. Özellikle simgesel yapılara ait, yenilikçi fikirlerini ve özgün tasarım önerilerini, ülke bahçelerinin konumunu, yerini, tüm alanın peyzaj karakterine ait düşüncelerini, ekte bulunan, Antalya Büyükşehir Belediyesince hazırlanan öneriler de (alan içi, kent ve havaalanı, karayolu bağlantıları) değerlendirilerek ulaşımla ilgili çözümlerin neler olabileceği konusundaki düşüncelerini, kendilerini ifade edecek şekilde, kendi seçtikleri sunum tekniği ile yazılı rapor ve en fazla 70/100 cm x 6 pafta da çizili belgelerle, sunmaları istenmektedir. Yukardaki açıklamalar ışığında katılımcılardan, uygulama projesi veya avan projeler istenmemektedir.

Daha çok şematik sunumlar kullanılarak, katılımcıların yenilikçi fikirleri ve özgün tasarımlarına ilişkin düşüncelerini diledikleri sunum tekniğinde ve ölçekte, teslim koşullarında belirtilen şekilde sunmaları istendiği göz önüne alındığında, sürenin yeterli olduğu düşünülmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın