Eğitim Kampüsleri Ön Seçimli Ulusal Mimari Proje Yarışması Hakkında Duyuru

Yarışmayla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan duyuru şu şekilde:

“Bakanlığımız tarafından 30/11/2012 tarihinde açılan eğitim kampüsleri ön seçimli ulusal mimari proje yarışmasına katılmak için 156 adet yarışmacı mimari ekip, dosya vererek başvuruda bulunmuş, yapılan inceleme sonucunda başvuranların tamamının asgari yeterlik şartlarını sağladığı görülmüş ve her bir proje için 6 yarışmacı kura ile seçilerek toplam 48 yarışmacı 1. Grupta yer alan Adana, Kocaeli, Aydın, Şanlıurfa, Erzurum, Muğla, İstanbul ve İzmir ili eğitim kampüsleri mimari proje yarışmasına davet edilmiştir.

Eğitim kampüslerinin programa alındığı illerde, dar alana sıkışmış, kapasite sorunu yaşanan ve farklı eğitim programları uygulayan (lise, Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, meslek lisesi vb.) lise binaları ihtiyacının bir bölümü, kentin yeni gelişen bölgelerinde oluşturulan yaklaşık 100.000 metrekare alanlar üzerinde tasarlanarak bu yeni kampüslerde planlanacaktır. Bu alanlara güçlü kamu ulaşım imkânları sağlanacaktır.

Tüm bu kampüslerin projelerinin “mimari yarışma” yöntemiyle elde edilmesi prensip olarak kabul edilmiştir. Bu yarışmalara katılabilmek için gerekli asgari şartlar olabildiğince esnek tutulmuş ve ülke çapında mimarlık çevrelerinden yaygın ve başarılı bir katılımla 156 yarışmacı müracaat etmiş ve tamamı asgari yeterlik almıştır.

Yeni “entegre” (bütünleşik- kapsayıcı) kampüslerde, birkaç farklı program çerçevesinde eğitim veren farklı liseler, ortak bir altyapıyı (teknik ve personel) ve donatı havuzunu (yemekhane, yüzme havuzu, konferans-çok amaçlı salon, kütüphane, yurt vb.) paylaşacaklardır.
Lise çağındaki çocuklar belki biraz daha uzun günlük yolculuklar yapacaklar, buna karşın tüm günlerini geniş yeşillikler içindeki tam donanımlı kampüslerde, farklı türdeki liselerde öğrenim gören yaşıtlarıyla birlikte geçirme şansına sahip olacaklardır.

Bu kampüslerin, mimari yarışmalar ile elde edilecek yapıları ile kentlerin sorunlu, donatı açısından yoksul veya yeni gelişme bölgelerinde, çevrelerine sosyal ve fiziki açıdan örnek oluşturarak, yaşam kalitesi açısından da olumlu katkıda bulunabilecekleri açıktır.

Kampüs alanına yakın olan bölgelerdeki liselerin bir kısmının kampüse taşınması sonucu, kent içindeki boşalan lise binaları eğitim öğretim amacı dışında başka işlevlere tahsis edilmeyecek, yeniden düzenlenerek ilkokul ve ortaokul sistemine tahsis edilecek, böylece daha küçük yaştaki öğrenciler de daha rahat şartlarda, nicel ve nitel standartlara uygun dersliklerde, evlerine daha yakın yerlerde, mahallelerinde eğitim görme imkânına sahip olacaklardır. Eğitim kampüsleri ile derslik açığının kapatılmasının yanı sıra, yüksek standartlara sahip mekanlarda eğitim yapılması da hedeflenmektedir.

Kent içinde ya da çeperinde geniş yeşil alan içinde olması planlanan kampüslerin eğitim işlevinin yanı sıra önemli başka işlevleri de olacaktır. Kampüs içindeki açık alanlar ve belli bazı yapılar sadece eğitim mekanı değil, çocuklar için okul saatleri dışında oyun yeri, kentliler için spor ve rekreasyon mekanı, afet durumlarında toplanma alanı olarak da işlev görecektir. Kampüs planlamalarında mekanların çok yönlü kullanıma olanak sağlaması ve istenildiğinde değişikliğe açık olması hedeflenmiştir.

İkinci grup Eğitim Kampüsleri Ön Seçimli Ulusal Mimari Proje Yarışması’nda Kahramanmaraş-Merkez, Hatay-Kırıkhan, Iğdır-Merkez, Balıkesir-Bandırma, Bursa-Nilüfer, Ağrı-Doğubeyazıt, Malatya-Yeşilyurt-İkizce, Elazığ-Merkez, Mardin-Midyat, Afyonkarahisar-Merkez, Kastamonu-Merkez, Kayseri-İncesu illeri olmak üzere 12 projenin her biri için 156 yarışmacı adaydan birinci gruba çağrılan 48 yarışmacı çıkarıldıktan sonra kalanlar arasından yapılan kura ile toplam 72 yarışmacı ekip belirlenmiş, davet mektupları belirlenen yarışmacıların tebligat adreslerine gönderilerek ikinci grup yarışma süreci başlatılmıştır.

156 yarışmacıdan birinci grupta 48, ikinci grupta 72 olmak üzere toplam 120 yarışmacı davet edilmiş olup kalan 36 yarışmacının tamamı 3. grup Eğitim Kampüsleri Ön Seçimli Ulusal Mimari Proje Yarışmasına yarışacakları her bir proje için kura çekimiyle belirlenerek davet edilecektir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın