Yazgan Tasarım Mimarlık, “Ritim Küp” Temalı Projesiyle Ödül Aldı

Yazgan Tasarım Mimarlık Expo 2012 Kore, Ark Grup – Türkiye Pavyonu Davetli Tasarım Yarışması'nda birincilik ödülüne layık görüldü.

Bureau International des Expositions (Uluslararası Sergiler Bürosu) tarafından 1851 yılından bu yana düzenlenen, dünya kültürlerinin ve tarihinin buluşma noktası olan Expo, 2012 yılı sergisi Güney Kore’de gerçekleştirilecek. Uluslararası ve bölgesel ölçekte okyanusu koruma, bağlılık, çevre sorunlarını keşfetme ve destekleme temalı sergi için Ark Grup tarafından düzenlenen Türkiye Pavyonu Davetli Tasarım Yarışması kapsamında, “Ritim Küp” temalı projesiyle Yazgan Tasarım Mimarlık birincilik ödülüne layık görüldü.

Etiketler

1 Yorum

  • omer-yilmaz says:

    Öncelikle bir çift söz: Expo Türkiye pavyonları 2000’li yıllara kadar yarışmayla projelendirilirdi. 2000’den itibaren bildiğimiz anlamda yarışmaya projelendirilen bina yok, buna yukarıdaki 2012 Expo’su için yapılan çalışma da dahil.

    Öncelikle Yazgan Mimarlık’ı tebrik ederim. Bu tebrik Expo Türkiye Pavyonu’nun ihalesine talip bir şirket tarafından yapılan davetli yarışma için. Ne demek bu diyor olanlar için şöyle açıklanabilir: Expo Türkiye Pavyonları’nın elde edilmesi işi için 2000’lere kadar önce mimari proje elde edilir -hem de yarışmayla- daha sonra o mimari proje üzerinden çözüm üretilirdi. (ihale, müteahhitlik hizmeti alma vesaire…) Bugün artık pek çok başka alanda da gördüğümüz gibi iş anahtar teslimi ihale ediliyor. Mimar tedarikçilerden birisi olarak kabul ediliyor yani. Bugün sağlık alanında PPP projeleriyle ilgili bir haber daha vardı ve ona da yorum yazmıştım. Mimarlar yeni düzene ayak uydurabilecek mi diye sormuştum. Expo konusu yarımda olsa ayak uydurulsa da olmayabileceğini gösteriyor aslında.

    Ark Grup Expo 2012 Türkiye Pavyonu’nu yapmaya aday şirketlerde birisi, başka şirketler de bu işle ilgililer ve tümü kendi iş yapma alışkanlıklarına göre çözüm üretiyor. İşte yanlış olan tam da bu bence. Kamu bir işi bu kadar üst aşamadan ihale etmemeli. Hele de ortaya çıkacak ürün aslında bir ülkenin kültürünü ve herşeyini diğer dünya vatandaşlarına aktarmak için yapılıyorsa.

    Mimarların örgütlenmesini ve bu konularda bir STK olarak değil bir meslek grubu örgütlenmesi olarak mesleki haklarını koruyacak çözümleri üretmesini bekliyorum bir süredir, bakalım ne kadar daha bekleyeceğiz.

Bir yanıt yazın