Çatalhöyük’e yeni plan

Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Çatalhöyük'le ilgili yapılması gereken çalışmalar üzerinde 'Yönetim Planı' hazırlandığını söyledi.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Çatalhöyük’ün geliştirilmesi için Selçuk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Mimarlar Odası, Konya Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü çalışmalara başladı.

Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Çatalhöyük’le ilgili yapılması gereken çalışmalar üzerinde ‘Yönetim Planı’ hazırlandığını söyledi. Çatalhöyük’ün, daha çok tanıtılması gerektiğini ifade eden Benli “Buranın enlerinin ortaya çıkarılması ve burayla ilgili yapılması gereken çalışmalar üzerinde bir yönetim planı hazırlandı.

Çalışmamız, Çatalhöyük’ü daha fazla nasıl tanıtabiliriz, kazısı, teşhiri çevre etkileri ve çevreye katacağı veriler neler gibi soruların cevabını bulmak” diye konuştu. S.Ü., Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan uzmanlar, İÜ, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları, Konya Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Başkan ve Yardımcısı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden oluşturulan heyetle birlikle çalışmalar yürüttüklerini aktaran Benli, “Şu an eylem planı hazırlanıyor ve hemen uygulanmaya başlanacak. Şu anda Çatalhöyük’te yürüme yolları düzenlenmekte, tanıtım ve çeşitli yönlendirme levhalan düzenlenme çalışma yapılmakta” dedi.

Dünyanın ilgi odağı

SÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Öğretim Üyesi Prof.Dr. Levent Zoroğlu ise Çatalhöyük’ün sadece Konya değil tüm dünyanın ilgi odaklarından olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Çatalhöyük, insanların ilk tarım toplumu olarak ev inşa ettikleri, hayvan evcilleştirdikleri ve tohumları ekip biçtikleri bir merkez. Elde edilen verilerin aynı zamanda zi yaretçilere nasıl sunulması gerektiği ile ilgili bir takım dokümanlar hazırlanıyor. Bu dokümanlar Haziran’da UNESCO’ya gönderilecek ve ‘Yönetim Planı’ tamamlanmış olacak.”

Etiketler

Bir yanıt yazın