Mimarlar Odası’ndan Galatasaray Üniversitesi Yangını Üzerine Basın Açıklaması

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, dün akşam Galatasaray Üniversitesi'nin tarihi binasında yaşanan yangınla ilgili bir basın açıklaması yayınladı.

Yayınlanan açıklama şu şekilde:

Galatasaray Üniversitesi’nin Beşiktaş, Ortaköy’de Sahil Kampüsü’nde yer alan tarihi bina, 22 Ocak 2013 günü saat 19.30 sıralarında çıkan yangın sonucu büyük oranda yanmıştır. Basından öğrendiğimiz bilgilere göre, tarihi ahşap yapının 3. katında çıkan yangın itfaiyenin karadan ve denizden müdahalesine rağmen tüm binayı sarmış ve tüm çabalara rağmen yapının büyük bir bölümü yanmıştır. Yine basından öğrendiğimiz kadarı ile ilk açıklamalar, yangının elektrik kontağı sonucu çıktığı yönündedir.

Yangının gerçekleştiği tarihi ahşap bina, Feriye Sarayları olarak da bilinen ve Çırağan Sarayı’nın müştemilatı olan, resmi adı da İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı olan binadır. Bu ahşap yapı 1871 yılında, Sultan Abdülaziz döneminde Mimar Sarkis Balyan tarafından inşa edilmiş, uzun yıllar Galatasaray Lisesi’nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldıktan sonra Galatasaray İlkokulu’na tahsis edilmiş, 1992 yılından bu yana da Galatasaray Üniversitesi’ne ev sahipliği yapmıştır.

Tarihi yapılar birer birer yangınlarla yok olurken tüm yangınların suçlusu elektrik kontağı olarak gösterilmektedir. Bu sefer hangi kültür varlığı elektrik kontağı sonucu yanacak diye endişe ile bekler hale gelinmiştir. Suçlu elektrik kontağı olduğu sürece bu yangınların devam etmesi ve bizlerin de hüzünle izlemesi kaçınılmaz olacaktır.

Tarihi Haydarpaşa Garı’nın çatısı, 28 Kasım 2010 tarihinde saat 14.30’da çıkan yangın sonucu büyük oranda tahrip olmuştur. Restorasyon sırasında çıkan yangının elektrik kontağından kaynaklandığı belirtilmiş ve yangının iki işçinin ihmali sonucu çıktığı tespiti ile dosya kapatılmıştır. Mimarlar Odası ve konu ile ilgili uzmanlar basına yaptıkları açıklamada, tarihi yapılarda yangın öncesi alınması gereken tedbirlerin, yani yangını önlemeye yönelik tedbirlerin olmadığını ve İstanbul’daki tüm tarihi yapıları aynı tehlikenin beklediğini belirtmişlerdir. Bu uyarılara rağmen o günden bu yana yeterli önlem alınmamış, tarihi yapılarda yangınlar yaşanmaya devam etmiştir.

Haydarpaşa yangınından çok kısa süre sonra, 11 Şubat 2011 günü, Mimar Sinan’ın 1580 tarihinde yaptığı eseri Tarihi Kılıç Ali Paşa Camii’nin restorasyonu sırasında çatısında yangın çıkmış, yapıya fazla zarar vermeden söndürülen yangının sorumlusu olarak elektrik kontağı gösterilmiştir.

Bu yangının üzerinden on gün geçmeden, 19 Şubat 2011 tarihinde bu sefer İstanbul’da bulunan Beyazıt Camii’nin avlusundaki tamamen ahşaptan yapılmış Hünkâr Kasrı’nda yangın çıkmış, binanın üst katı küle dönmüştür. Bu yangınında ilk inceleme sonucunda, elektrik kontağından çıktığı açıklanmıştır.

23 Aralık 2012 tarihinde ise tarihi Kapalı Çarşı’nın Örücüler Kapısı’nda yangın çıkmış, iki gün sonra yani 25 Aralık 2012 günü, sabahın erken saatlerinde bu sefer Cağaloğlu’ndaki 1865 yılında yapılan, 5 katlı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası tamamen yanmıştır. Yangından sonra yapılan açıklamada, 147 yıllık tarihi yapının da elektrik kontağı yüzünden yandığı açıklanmıştır. İl Milli Eğitim Müdürlüğü yangınından sonra Mimarlar Odası yaptığı açıklamalarda tarihi binalarda yangına yönelik gerekli tedbirlerin hala alınmadığı belirtilmiş, yetkililer tekrar uyarılmıştır.

Ancak tüm bu uyarılara rağmen bu sefer de Galatasaray Üniversitesi’nin tarihi binası büyük oranda yanmıştır. Yaşanan bu yangının ardından, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi olarak tüm yetkilileri İstanbul’un tarihini yangınlara teslim etmemek için tarihi binaların yangına karşı korunması konusunda gerekli sorumluluğu almaya tekrar çağırıyoruz.

Etiketler

Bir yanıt yazın