Mimarlar Odası’ndan Gazetecilere AOÇ Serzenişi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Peyzaj Mimarları Odası, Atatürk Orman Çiftliği'ndeki talanı olumlu bir gelişme olarak sunan haberler üzerine bir bildiri yayınladı.

AOÇ üzerine son günlerde basında yer alan haberlerin hükümet yanlısı olduğunu belirterek gazetecileri kınayan bu bildiri şu şekilde:

Hükümetin Kalemşörleri “AOÇ” deki Talana Ortak Oluyor

Atatürk Orman Çiftliği’nin talan edilmesi’ne yönelik yürüttüğümüz mücadele, bu mücadeleyi toplumun sahiplenmesi hükümet nezdinde rahatsızlık oluşturmaktadır ki , “tarih bilgisinden çaktılar” gibi gerçek dışı haberlerle, sabah gazetesinin muhabirleri ve kimi köşe yazarları da bu değirmene su taşımaktadırlar. Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili toplumsal duyarlılıkları olmayanlar AOÇ’ talanına ortak olacak kalemleri oynatmakta ve bu sürecin borazancılığına soyunmaktadırlar. Kendisini tarih bildiklerini sananlara tarihi bir kez daha hatırlatmak bizim sorumluluğumuzdur.

· Atatürk Orman Çiftliği 1925 yılında “Orman Çiftliği” adıyla Mustafa Kemal tarafından alınan 20 bin dekar arazide kurulmuştur.

· 1937 yılına kadar yeni arazilerin alınması ile orman çiftliği 52 bin dekar alana ulaşmıştır.

· 11 Haziran 1937 tarihinde Atatürk tarafından T.C. hazinesine hibe ve emanet edilmiştir.

· Orman Çiftliği 7 Ocak 1938 tarihinde kabul edilen 3308 sayılı kanunla kurulmuş olan Devlet Zirai İşletmeleri kurumuna devredilmiştir.(Atatürk’ün hibesinde sonra 7 ay boyunca hazinede kalmıştır)

· 6 Temmuz 1939 yılında 3697 sayılı kanunla Bira fabrikası ve müştemilatı Ziraat vekâletinden Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığına devredilmiştir. Tapu kaydı Hazine uhdesinde kalmış ve devredilen tesisin fonksiyonu değişmemiştir.

· 24 Mart 1950 yılında çiftliğin korunması ve hızlı arazi kayıplarının önlenmesi amacıyla 5659 sayılı kanunla “Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü” kurulmuş çiftliğin adı Atatürk Orman Çiftliği olarak değiştirilmiştir.

Atatürk tarafından kurulan çiftlik ancak bugünkü kurumsal ifadesine 1950 yılında ulaşmış olmasına rağmen 5659 sayılı kanunun 10. maddesine göre çıkartılan yasalarla AOÇ arazisi tarım dışı kullanıma açılmış ve araziler satılmaya başlamıştır. 1950–1983 yılına kadar çeşitli kurumlara yapılan satışlar devam etmiş devredilen bu araziler daha sonra yapılan özelleştirmeler aracılığı ile kamu mülkiyetinden çıkartılarak özel mülkiyete bile geçmiştir. AOÇ’nin 52 bin dekar olan arazisi 1950–1983 yılları arasındaki satışlarla 30 bin dekara inmiştir.

Sabah gazetesi haberinde 1984 yılından sonra Atatürk Orman Çiftliğinde bir metrekare arazinin devri bile gerçekleşmemiştir diyerek bir yanılsama yaratılmaktadır. Bu tespit tarih bildiği sananların tarihten zerre kadar anlamadıklarını araştırma bile yapmaya gerek duymadan, hükümetin talanına ortak olacak söylemlerin çığırtkanlığı yaptıklarının somut ifadesidir.1983 yılından 1977 yılına kadar çıkartılan kanunlarla, tahsisler yoluyla bir talan dönemi başlamıştır. Arazilerin bir bölümü Mili Savunma Bakanlığı, Gazi Üniversitesi, muhtelif şahıslar Ankara Büyükşehir Belediyesine tahsis edilmiştir.

· 1992 yılında Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca AOÇ arazisi doğal ve tarihi sit alanı ilan edilmiştir.

· 20 Temmuz 1993 yılında AOÇ’nin sit sınırları belirlenmiştir.

· 7 Mayıs 1998 yılında AOÇ belirlenen sit sınırları ile birlikte 1.Derece SİT alanı ilan edilmiştir.

· 2006 yılında AOÇ’nin kuruluş kanunda değişiklik yapılarak, AOÇ’de üst ölçekli plan ve koruma amaçlı İmar planı ve bunlara uygun her türlü plan yapma yetkisi Ankara Büyükşehir Belediyesine verilmiştir.

Atatürk Orman Çiftliği bu tarihten sonra, son dönemlerin en büyük tahribatını yaşamaktadır. Araziler tahsis edilmekte, davalar devam ederken, bilirkişi raporları lehimize gelirken, yangından mal kaçırırcasına, başbakanlık hizmet binası yükselmekte, yollar açılmakta, camii alanları kiralanmakta ve en son Avusturyalı Mimar Ernest Egli’nin yapılarının da ararlında bulunduğu Bira fabrikası alanı TBMM kültür Kongre Merkezi yapılması için Site derecesi kaldırılmakta, binaların yıkılması öngörülmektedir.

Köşe yazarları ya da gazetecilerin taamüden, Atatürk Orman Çiftliği talanı yokmuş gibi, hükümet yanlısı kalemlerini oynatmaları tarih önünde aklanmayacaktır. Hükümetin ve yandaşlarının her zaman yaptığı gibi, geçmişe referans vererek, bugünün talanını gizleme oyunları bu kez tutmayacaktır. 840.000 işçinin maaşına denk gelen bir bütçe ile Atatürk Orman Çiftliğinde yükselen Başbakanlık Ucubesi artık saklanamayacak derecededir. Milletvekillerine AOÇ rüşvetine karşı çıkanlar milletin kendisidir. Sabah gazetesi muhabiri ve köşe yazarı Osman Altınışık’ın hükümet yanlısı kalemini tarihe not düştük. Asıl baltayı taşa vuran bu talanı görmezden gelen, duymazdan gelenlerdir… “Tarih hiç sizleri affetmeyecektir”…

Etiketler

Bir yanıt yazın