Torba Yasa

Cengiz Bektaş'ın Torba Yasa ile ilgili Evrensel'deki yazısı...

Her kesime ayrı ayrı saldırılıyor.
Bu gerçekten ilginç…
Yalnızca bizim toplumda edinilen deneylere bakarak saptanamayacak bir siyasa…Uluslar arası deney de gerek…Daha doğrusu başka toplumlarda uygulanan siyasalardan da yararlanılmış besbelli. Böylesi deneyim birikimi kimlerde, hangi uluslararası saklı gizli kurumlarda var düşünebilirsiniz.
Tıp kurumlarına saldırılıyor… Mimarlık kuruluşları, mimarlar sanıyorlar ki, onları ilgilendirenler bir sorun değil. Mimarlara saldırılıyor, toplumun geri kalan kesimi sanıyor ki bu daha çok mimarları ilgilendirir.
Böyle böyle bir gün gelecek ki, tam da Brecht’ in dediği gibi sıra kendilerine gelince onlarla birlikte tepki verecek kimse bulamayacaklar bu gün tepkisiz kalanlar.

Birkaç gün önce Mimarlar Odasından bir ileti geldi.

“……………..
2012 yılının son günlerinde, basının bazı kesimlerinde “Odalara 150 Milyar Liralık Neşter”, “Odaların Yetkileri Budanıyor”, “AKP TMMOB’yi Parçalıyor” gibi haberlere konu olan “Yapı Denetimi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı”, basının başka bir kesiminde “AKP Yıkımında Son Nokta: Böyle Kent Yağması Görülmedi!”, “Vitrinde Mescit, Arkada Yağma” başlıkları altında ele alınmıştı.
Başlangıçta tamamı kamuoyu ile paylaşılmayan, “Yapı Denetimi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı” adıyla kaleme alınan, içeriğindeki 68 madde ile 11 kanunda değişiklik öngören ve aslında “Torba Kanun” niteliğindeki söz konusu taslak; yapılı ve doğal çevrede, kıyılarda, sit alanlarında neden olacağı tahribatın yanı sıra; geleceğini sadece imar rantı üzerine kurgulayan bir sistemin aynı zamanda mimarlık, mühendislik, planlama disiplinlerine bakışını da yansıtması açısından titizlikle üzerinde durulması gereken bir belge niteliğini taşımaktadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kuruluşu ile başlayan tarihten bugüne dek meslek alanımızı doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren, ülkemiz kaynaklarının, imar rantı yaratmak adına tahribatı yolunu açan toplam 162 adet mevzuat düzenlemesi yapılmıştır.
Bu tahribata karşı toplum ve kamu yararı ilkesi doğrultusunda, uzmanlıkların, bilimin ve hukukun yol göstericiliğinde mücadele eden “meslek odaları engeli” de bugün “Torba Kanun” ile aşılmak istenmektedir.”
Yasa Denetimi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı adı ile sunulan “Torba Kanun” üzerinde bilgi paylaşımında bulunmak amacıyla düzenlenen bir toplantıya çağrılıyorum.
Gideceğim elbette…
Mimarlar Odası, son yıllarda özellikle kamusal alanların, yeşil alanların, ormanların, kıyılarımızın yağmalanmasına karşı kimi kez tek başına savaşını vermektedir. Hep, iyi ki Mimarlar Odası var diyorum. Ona gerçekten omuz vermek, onun gösterdiği tepkilere katılmak, birlikte savaşmak gerekmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın