Yeni Başbakanlık 650 milyon lira

Başbakanlık'ın Ankara'da Söğütözü'ndeki Orman Çiftliği arazisine yapılması planlanan yeni hizmet binasının 650 milyon liraya mal olması bekleniyor.

Ankara ‘ya yeni yapılması planlanan Başbakanlık binasının toplam maliyeti 650 milyon lirayı bulacak. Selçuklu mimarisine göre yapılacak olan yeni binanın Ankara’da Orman Genel Müdürlüğü’nün arazisine yapılması planlanıyor. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan 2013 yılı yatırım programına göre Başbakanlık’ın yeni hizmet binasının toplam proje maliyeti 650 milyon. 2012-2014 yılları arasında gerçekleştirilmesi planlanan yeni bina için 2012 yılında 100 milyon lira harcandığı programda yer aldı. 2013 yılı için ise 150 milyon lira ödenek ayrıldı.

2014’te bitecek
12 Ocak 2013 tarihli mükerrer Resmi Gazetede bu yıl hangi kuruluşun hangi yatırımı yapacağının tek tek bilgisi yer aldı. 276 sayfalık yatırım programı içinde Başbakanlık’a ait yatırım programlarının detaylarına da yer verildi. Başbakanlık’ın yatırım projelerinin toplam tutarı 951 milyon lira. Bunun 270 milyon liralık kısmı Milli Arşiv Sitesi inşaatına yönelik. 650 milyon liralık kısmı ise Başbakanlık Hizmet Binası’na ait. Başbakanlık’ın yeni binasının başlama ve bitiş yılı başlığı altında ‘2012-2014’ yılları yer alıyor. Yani Başbakanlığın yeni binasının 2014 yılında bitirilmesi hedefleniyor. Karakteristik özelliği kısmında ise, ‘etüt-proje inşaatı donanım’ ifadeleri yer alıyor. Yani hizmet binasının toplam etüdünden inşaat ve donanımına kadar bütün proje için toplamda 650 milyon lira harcanacak. Herhangi bir kredi kullanılmayacak.

150 dönüme inşa edilecek
Başbakanlık’ın yeni hizmet binasını TOKİ yapacak. 150 dönüm arazi üzerine yapılacak olan yeni bina, Türkiye ‘nin en iyi korunan binalarından birisi olacak. Başbakanlık’ın yeni binası Söğütözü’ndeki Atatürk Orman Çiftliği arazisi içinde bulunan Orman Genel Müdürlüğü’nün arazisine yapılacak. Selçuklu mimarisine uygun olarak inşa edilecek Başbakanlık’ın binası, en fazla 3 kattan oluşacak. Cumhurbaşkanlığı gibi birkaç girişi olacak. Şu anda kullanılan Kızılay’daki Başbakanlık merkez binasının da müzeye dönüştürülmesi planlanıyor.

Yine yatırım programına göre Başbakanlık’ın inşa ettirdiği Milli Arşiv Sitesi’nin de 2013’te bitirilmesi planlanıyor. Milli Arşiv Sitesi’ni de TOKİ yapıyor. Yapım için 2012 yılında 205 milyon lira aktarılmıştı, 2013 ödeneği ise 65 milyon lira. Kâğıthane’deki ‘Milli Arşiv Sitesi’ ile İstanbul’da dört ayrı noktada bulunan arşivler özel korumalı tek merkezde toplanacak. Binada 350 kişilik araştırma salonu, araştırma enstitüsü, kütüphane ve müze, dijital arşivleme ünitesi, restorasyon ünitesi yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın