İzmir Metro ve İzban’da Bisikletçiler Kazandı Ama…

İzmir'de bisikletçilerin son iki ayda arka arkaya yaptıkları birçok eylem sonuç verdi.

İzban ve Metro vagonlarına 1 Ocak’tan itibaren bisiklet alınmaya başlandı. Metro ve İzban’ın ortaya koyduğu, “vagonlarımız bunun için uygun değil” “yolcularımızın güvenliğini tehlikeye atamayız” gibi gerekçelerin de herhangi bir dayanağının olmadığı ortaya çıkmış oldu. Çünkü, bisikletin binebileceği saatleri ve kuralları belirleyen afiş ve stikırlar yapıştırılması dışında herhangi birşey yapılmadan, yasak kaldırıldı. Vagonlar aynı vagon, yolcular aynı yolcu ve kimseye de birşey olmadı, olmuyor. Sonuçta İzmir Metro ve İzban (baştan beri anlamsız olan) bu yasağı kaldırarak İzmir’in bisiklet şehri olması için canla başla çabalayan bir avuç bisikletçiyi sevindirmiş oldu.

Ancak bisikletçilerin sevincini yarım bırakan, “Bisiklet yürüyen merdivenle ve asansörle taşınamaz.” diyen yasak. Bisikletseverlere göre, yetkililerin bu konuda acilen yeniden düşünmesini gerekiyor. Çünkü, ortalama ağırlığı 13-14 kg olan ve çeşitli metal çıkıntıları olan bir bisikletin bazı istasyonlarda derinliğin 30-35 metre olduğu düşünülürse merdivenle taşınması hem taşıyan kişi hem de diğer yolcular için çok tehlikeli ve olanaksız. Bu yasak yolculara, fiilen “bisikletinizle gelmeyin” demek anlamına gelmekte. Yürüyen merdiveni dar olduğu için bu yasak belki anlaşılabilir ama asansörün neden bisikletçilere yasakladığı anlaşılabilmiş değil.
Anlaşılan, bisikletçilerin gönül rahatlığıyla İzban ve Metroya binebilmesi, şimdilik başka “yasak” lara takılmış durumda.

Etiketler

Bir yanıt yazın