Dersimiz: Geri Dönüşüm

Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin geri dönüşüm malzemeleri kullanarak tasarladıkları yeni yıl ağaçları sergisi yapıldı.

Serginin organizasyonunu yapan GAÜ öğretim görevlisi Aslıhan Aldış’ın sergi hakkındaki görüşlerini sizlerle paylaşıyoruz.

“Son yıllarda dünyanın birçok yerinde küresel ısınma, çevre kirliliği ve kaynakların tüketimini aza indirmek için çalışmalar hız kazanmaktadır. Gerek çöplerin ayrıştırılmasında (cam, plastik, karton, teneke, vb.), gerekse enerji kullanımında, araçlarda, kullanılan maddelerde, geri dönüşüm vb. gibi birçok faaliyet gerçekleşmektedir. Bu dünyada yaşayan ve bu dünyayı paylaşan bireyler olarak bizimde çevreye karşı duyarlı olmamız gerekiyor.

Yeni yıl dolayısıyla, çevresel duyarlılığı yaygınlaştırmak ve bu alandaki aktivizme destekte bulunmak için, bölümümüzde yer alan tüm yapı derslerimizdeki öğrencilerin katılımıyla geri dönüşüm malzemeleri kullanılarak tasarlanan yeni yıl ağaçları sergisi gerçekleştirdik. Bu projenin ayrıca mimari açısından önemi projenin bir bölü bir ölçeğinde olması ve sadece tasarım aşamasında kalmaması, gerçekleştirilmesiydi. Grup dinamiklerini ortaya koymak amacıyla beş ya da altı kişilik gruplar halinde bir araya gelen öğrencilerimiz 1,70 cm boyunda geri dönüşüm malzemelerinden oluşan yeni yıl ağaçları tasarladılar. Toplamda otuz sekiz grubumuz ve otuz sekiz geri dönüşüm malzemesinden yapılmış yeni yıl ağacımız oldu. Geri dönüşüm malzemelerinin biriktirilmesi için beş haftalık bir zaman dilimi içerisinde çalışmalar yapıldı. Yaşadıkları çevrelerden, komşularından, arkadaşlarından ve tüm çevrelerindekilerden yardım alarak malzemeleri biriktirdi gruplar. Böylelikle konuyla ilgili duyarlılığın daha da yaygınlaştırılmasını sağlamaya çalıştılar. Uzun bir süre malzeme arayışı içerisindeydiler. Kimisi kırılan ağaç dallarından ve ağaçtan düşmüş kozalaklardan, kimisi plastik su şişelerinden ve tenekelerden, kimisi plastik çatal, bıçak, bardaklardan, kimisi cd ve lastiklerden, vb. birçok malzemeyi bir araya getirerek sağlam iskelet oluşturmakla kalmayıp, kendi ağaçlarını tasarladılar ve yılbaşı öncesi yapılacak olan sergiye yetiştirmek konusunda başarılı oldular.

Gerçekleştirmiş olduğumuz bu proje ile amacımız bir taraftan çevresel felaketlere karşı duyarlılığı artırmak, diğer taraftan geri dönüşüm düşüncesini yaygınlaştırarak tüketimin önüne geçmekti. Bu dünya aslında hepimizin gerçek evidir. Onu korumak ve ona bakmak bizim görevimizdir. Nede olsa onun içerisinde yaşayan bizleriz ve bizden sonra gelecek olan nesillerdir. Hepimize daha yaşanabilir bir dünya ve iyi yıllar diliyorum.”

Etiketler

Bir yanıt yazın