Çatıda Çocuk Bahçesi

Julien de Smedt Architects (JDS) yeşil çatı tasarımını bir adım öteye taşıyarak çocuklar ve yetişkinler için dinamik bir açık hava oyun alanı oluşturdu.

Gittikçe kalabalıklaşan şehirlerde gayrimenkullerin yüksek prim oranlarına rağmen tavan boşlukları genellikle atıl alanlar olarak kalır, değerlendirilmez. Danimarkalı firma JDS’nin, Kopenhag’ın çok uluslu Norrebro bölgesinde uyguladığı çatı bahçeleri projesi, biraz hayal gücü ile bu boşluklarda neler yapılabileceğini bizlere gösteriyor.

Nüfusun yoğunlukta olduğu bu bölgede konut blokları arasında kalan dar ve sıkışık avlulara alternatif olarak mimarların getirdiği çözüm üç apartmanın çatı katında “kaçış bahçeleri” olarak adlandırdıkları fonksiyonel yaşam alanları yaratmak oldu.

Projede çatılarda oluşturulan çim tepeden kavisli merdivenlerle inilen ahşap kaplı teraslara ek olarak çocuklar ve yetişkinler için bir de oyun bahçesi düşünülmüş.

Binanın çevresi güvenlik amaçlı korkuluklarla çevrili.

10.000 m2‘lik projenin bütçesi ise 1,35 milyon Dolar civarında.

Proje, yeşil çatının çevresel faydalarının yanı sıra, çatı alanlarının kullanımını üst düzeye çıkarması, açık havada yaşamayı teşvik etmesi gibi özellikleriyle de beğeni topluyor.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın