Roma Kalıntıları İçinde Kamusal Alan Tasarlamak

Cevabı verilmesi zor bir soru: Bir arkeolojik alan içerisinde park ihtiyacını nasıl çözersiniz?

Eğer İspanya’daki kent Daroca’nın yetkilileriyseniz işi biraz daha ileriye götürüp, Sergio Sebastian Franco’yu davet ederek kendisine bir konferans salonu ve müzenin yıkıntılarla birleşebildiği bir kamusal alan oluşturursunuz.

Arkeoloji ekibi alanda 10. yüzyıla ait Müslüman konutları, 5 adet kemer, bir kısmı günümüze ulaşabilmiş, Roma döneminden kalma bir cadde ve 1. yüzyıldan 2 silo buldu. Bütün bu yıkıntılar modern tasarımla bir bütünlük içerisinde ele alındı.

Cam cepheyle büyük bir bölümü yeraltında bulunan kemer ve konutların bazı kısımlarının görünmesi sağlandı. Tasarımın ilk katında konferans salonu, ikinci katında küçük ölçekli bir müze ve özel toplantı salonları, üçüncü katta ise alanda bulunan seramik ve sikkelerin sergilendiği bir mekan tasarlandı. Yeraltında ise gıpta edilecek bir otopark alanı yaratıldı.

İç mekanda çelik, ahşap, betonarme ve cam sorunsuz bir şekilde kemerler ve duvarlarla birleştirildi. Taş patikaların böldüğü mekan, aynı zamanda antik kentin dar sokaklarını da yansıtarak kentin geçmişi ve günümüzdeki durumunu ortaya koyuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın