Türkiye’nin Yeşil Bina Sertifikalı İlk Kamu Binası

Türkiye'de alanında ilk ve tek olan, 'TBMM Üstün Hizmet' ödüllü OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Türkiye'de kamu binaları arasında ilk çevreci bina kimliğini kazandı.

Ford Otosan ile OİB’in ‘Arka Pencere’ sosyal sorumluluk projesi kampanyasının desteğiyle almaya hak kazanılan ‘Yeşil Bina’ sertifikası “VERY GOOD” seviyesinde İngiltere’deki Bina Araştırma Kurumu (BRE) tarafından verildi.

Türkiye’de ‘Yeşil Bina Sertifikası’ alan ilk kamu binası da olan OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, bundan böyle enerjiden suya, atıktan çevre yönetimine kadar çevreci kimliğiyle de ön plana çıkacak.

Güneş enerjisi sistemi kuruldu

Sertifika için ise ekolojik test raporu oluşturulan okulda, ayrıca çatıya da 35 kW’lık güneş enerji sistemi kuruldu ve bina kendi enerjisini kendi üretebilir hale geldi. Bunların yanı sıra tuvaletlere gereksiz elektrik enerjisi ve su kullanımını engelleyecek sensör ve sensör ile kumanda edilen selonoidli vanalar takıldı. Lavabolara musluklardaki debiyi düşüren kartuşlar monte edildi. Yapılan bu çalışmalarla elektrik ve su tüketiminde ortalama 1/3 oranında tasarruf sağlandı. Geri dönüştürülebilir atık toplama alanlarının yanı sıra daha birçok iyileştirmeler yapıldı.

Üniversite çapında ‘Teknik Lise’

Alanında Türkiye’de ilk ve tek olan OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi fizik, kimya, biyoloji laboratuarlarının yanı sıra 6 adet atölye, 300 öğrenci kapasiteli pansiyon binası, 720 kişilik spor ve 511 kişilik çok amaçlı salonlardan oluşuyor. Okulda bilişim, elektrik, elektronik, endüstriyel otomasyon, makine ve motorlu araç teknolojileri eğitimleri veriliyor.

‘TBMM Üstün Hizmet Ödülü’yeşil bina

“TBMM Üstün Hizmet” ödüllü OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, aynı zamanda “Arkitera 2011 İşveren Ödülü”nün de sahibi. Okuldan mezun olacak öğrenciler ise nitelikli iş gücü nedeniyle otomotiv ana ve yan sanayi tarafından öncelikli tercih edilecekler arasında yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın