İstanbul için yarıştılar

MSGSÜ ile İnanlar İnşaat’ın düzenlediği ‘Gelecek İstanbul’ yarışması sonuçlandı.

Geçenlerde İstanbul-Plaza Hotel’de gerçekleşen sessiz fakat anlamlı bir törenle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Mimarlık Fakültesi ile İnanlar İnşaat’ın düzenledikleri “İstanbul İçin Alternatif Öneriler” yarışmasının ödülleri verildi.

Konuşmalarda kent gündemindeki projelerin çoğunu, “gelecek kaygısı” yerine siyasi beklentilerin belirlediği anımsatılırken bu sürece akademik ortamdan yapılması gereken “düşünsel katkı”ların giderek önem kazandığı da vurgulandı.

Nitekim MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Güzin Konuk yarışmayı, “İstanbul için alternatif gelecek” kurgularına duyulan gereksinimin yarattığını belirtiyor; İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan ise şunu vurguluyordu: “Akademisyen ve öğrenciler, İstanbul’un geleceğine yön vermek için yarıştılar.”

‘Akademik Tahayyüller’

Konuk ve İnan’ın yanı sıra Hüseyin Kaptan, Adnan Kazmaoğlu, Haydar Karabey, İclal Dinçer, İlhan Tekeli, Murat Güvenç, Murat Cemal Yalçıntan ile Pelin Derviş’ten oluşan seçici kurul, değerlendirme raporunda şunları saptıyordu:

“Hızla değişen bir metropol olan İstanbul, bu süreçte yer alacak akademik ‘aklın ve yaratıcılığın desteği’ne gereksinim duyuyor. Açık bilgi paylaşımı ile farklı disiplinlerce üretilecek İstanbul tahayyülleri arıyor…”

Raporun ışığında yarışmacılardan beklenen ise şöyle özetlenmişti;

“İstanbul’un geleceği, ekolojik, kültürel ve tarihi değerlerinin korunmasına ve geliştirilmesine, yaşayanlarıyla barışmasına ve onlarla birlikte değer kazanmasına, demokratik karar alma süreçlerini çalıştırmasına bağlı olarak belirlenecektir. Her türlü projenin, ‘bugüne dair endişeler üzerinden düşünülerek geliştirilen bu ilkeler’ çerçevesinde kurgulanması esas olmalıdır.”

Nitekim ekolojik sürdürülebilirlik, kentsel dönüşüm, kentsel koruma kavramlarının merkezde yer aldığı yarışma projeleri, insanın, kentin gelecek kurgusunda kaybettiği değeri yeniden kazanmasını ve yerel demokrasinin güçlendirilmesini amaçlayan önerilerle ödülleri üleştiler.

Ödül Alanlar

Yarışmada, öğrenci kategorisinde Azat Yalçın (MSGSÜ), Emir Atakan Yılmaz ile Deniz Hancıoğlu (İTÜ) ve Emre Ekmekçiler’in (MSGSÜ) projeleri eşdeğer ödülü paylaştılar.

Akademisyen kategorisinde 1’incilik ödülünü Erbatur Çavuşoğlu, Julia Strutz, Tim Devos (MSGSÜ) alırken aynı kategorideki eşdeğer ödüller ise şöyle belirlendi: Adem Erdem Erbaş (MSGSÜ); İnci Olgun, Bahar Aksel Enşici, Sinem Özgür, Serim Dinç, Deniz Başar, Seher Demet Yücel, Sibel Kırca, Meral Abaklıoğlu, Meryem Ergün, Hande Gür, Geldi Hanov (MSGSÜ); Ayşe Nur Ökten, Yiğit Evren, Aslı Kıyak İngin, Elif Müftüler, Halit Kandemir, Hraç Arslanyan, Özlem Tuna, Şeyma Avutmuşlu (YTÜ) ve Kerem Ekinci, Özge Dinç, Sercan Altan (YTÜ).

Yarışmayı düzenleyenleri ve ödül alanları kutluyor, benzer çabaların diğer “üniversiteli kentler”imizde de yinelenmesini diliyoruz.

Etiketler

Bir yanıt yazın