Çamlıca’nın Ardından Taksim’de Kamulaştırmayla Cami Yapılacak

Çamlıca'ya yapılacak caminin tamamlandığında çok güzel olacağını belirten Erdoğan, Taksim'de de birkaç parselin kamulaştırılmasının ardından şimdiki mescidin bulunduğu yere cami yapılacağını söyledi.

ERDOĞAN: YARIŞMADA İKİNCİ OLAN CAMİ PROJESİNİ JÜRİDE OLSAM BİRİNCİ SEÇERDİM

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya ziyareti sırasında kendisini takip eden gazetecilerin uçakta sorularını cevapladı. Erdoğan, “Çamlıca’da yapılması düşünülen cami ile ilgili spekülasyonlar çok. Proje medyada da tartışılıyor. Siz nasıl yaklaşıyorsunuz?” sorusuna, “90’ı aşkın proje yarıştı. Avrupa’da binaya bakınca ‘bu katedral, bu kilise’ diyebiliyorsunuz. Biz de baktığımızda ‘bu cami’ diyebilmeliyiz. Modern çizgi adına çok garip projeler de vardı. Cami mimarisi özellikli bir konu. ‘Evet bu bir ibadethanedir, camidir’ diyebilmeniz lazım” cevabını verdi.

Jüri kararı spekülasyona yol açtı

Erdoğan, “Yarışma süresinin çok kısa olduğu, birinci seçilemediği, uluslarası yarışma açılmayışı” gibi eleştirilerle ilgili de, “Süre kısa değildi. Cami mimarisinde Müslüman olmayanların o ruhu yakalaması zor. Mimarın, neyi niye yaptığını ortaya koyması, anlatması lazım. Sinan böyle baktığı için 600’ü aşkın eser bıraktı. Batının ruh dünyasında bize ait bazı kültürler yok” diye konuştu. Erdoğan, “Yarışmada birinci seçilemedi. İkinci olan proje sizin içinize sindi mi?” sorusuna da şu cevabı verdi: “Evet sindi. Ayrıca juride olsam ikinci seçmezdim. Ayrıca neden birinci seçmeyip spekülasyonlara yol açıyorsun? Kültür merkezleriyle, seminer ve sergi salonlarıyla, etrafıyla bütün bir proje. Belki maketleriyle çok anlaşılmıyor. Bitince güzel olacak. Marmara İlahiyat Fakültesi camiinde de tartışma çıkıyor. Tek kubbede çok büyük bir cami. Modern ile klasiği bütünleştirmiş, iki minare de lafzatullah var. Mimar nedenini açıklıyor. Otoparklarıyla sergi salonlarıyla bütün bir proje.”

Taksim’de cami yeri netleşti

Erdoğan, yapılacak caminin altında alışveriş merkezi olup olmayacağıyla ilgili de, “Camilerin altında sağında solunda bu tip ticari yerler de olmamalı. Birçok eleştiri bilmeden yapılıyor. Neymiş orası meskun mahal değilmiş? Gidip baktın mı? Yok. Yeşil alan zarar görecekmiş. Orada yeşil alan yok. Ayrıca oradaki tüm antenleri toplayıp tek kulede Küçük Çamlıca’ya taşıyoruz. İhalesini yıl sonuna kadar yapmayı düşünüyoruz” dedi. Erdoğan, “Taksim’e cami yapılacak mı?” sorusuna, “Evet yapılacak. Şimdiki mescidin yerinde, etrafında birkaç bina daha var. Onların orası bir ada. Maksenin arkası. Birkaç parsel kamulaştırılacak” cevabını verdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın