UNESCO’ya kabarık dosya

Haliç'in siluetini bozan Metro Geçiş Köprüsü, Sulukule ve Tarlabaşı'ndaki kentsel dönüşüm gibi eleştirilen projeler, STK'lar tarafından UNESCO'ya şikâyet edilecek

Sivil toplum kuruluşları, bugün İstanbul’da toplanacak UNESCO heyetine İstanbul’da devam eden kentsel projelerin olumsuz etkilerini anlatacak. Toplantıda, İstanbul’da uygulanan projelerde sivil toplumun katılımının engellenmesi ve projelerin rekabete kapalı bir şekilde oluşturulması gibi sorunlar gündeme getirilecek.

Kalyon Otel’de yapılacak toplantıda, Haliç Metro Geçiş Köprüsü, Tarlabaşı’ndaki kentsel dönüşüm, Sulukule’deki inşaatlar ve Taksim Yayalaştırma Projesi öncelikli gündemler arasında olacak. Toplantıya Europanostra, İCOMOS, İnsan Yerleşimleri Derneği, Ulusal Ahşap Birliği, İstanbul SOS ve Taç Vakfı katılacak.

Toplantıda İCOMOS Türkiye Milli Komitesi’nin hazırladığı geniş perspektifli tarihî miras alanları ile ilgili raporun UNESCO’ya sunulması bekleniyor. Raporda, kentin genelini ilgilendiren projeler hakkında sivil toplum ve meslek odalarının görüşlerine kapalı olmakla eleştirilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın tutumu, Haliç’in silüetini bozacağı belirtilen Haliç Metro Geçiş Köprüsü ve diğer tarihi miras alanlarının durumları yer alıyor. İstanbul İçin Bağımsız Mimarlar Girişimi de tarihî miras alanları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilgili tesbitlerini UNESCO ile paylaşacak.

Mimarlar Girişimi’nden Korhan Gümüş, Taraf ‘a yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi yönetiminin kültürel mirasla ilgili evrensel normları dış müdahale olarak algıladığını belirterek, “Araştırma projelendirme faaliyetlerinde tekelci bir mekanizma var. Bu da milliyetçilikten besleniyor. Yönetim kültürel mirası tarih inşası olarak algılıyor. Taklit cami inşası, restorasyon işlerinin müteahhitlere verilerek belli bir kesimin zenginleştirilmesi gibi konuları gündeme getireceğiz” dedi.

Belediye UNESCO’yu yanılttı

Daha önce Haliç Metro Geçiş Köprüsü ile ilgili imza kampanyası başlatan İstanbul SOS da, bu kadar büyük ölçekli kamusal bir projenin, uluslararası bir yarışma yerine Kadir Topbaş ve nasıl seçildiği bilinmeyen bir mimar tarafından tasarlandığını belirtti. SOS yetkilisi Barış Altan, belediye tarafından, ‘UNESCO projemizi onayladı’, ‘UNESCO projemizi beğendi’ gibi gerçek dışı haberlerle kamuoyuna yalan bilgi verildi. Biz de bu konuları aktaracağız” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın