Taksim’e girişler tek sıra halinde

Taksim Meydanı'nı yayalaştırma projesi kapsamında başlayan kazı çalışmaları şimdiden ulaşımı felç etti. Esnaf, siftahsız kepenk kapattığını söylerken vatandaş trafikten şikâyetçi.

Taksim’de yaklaşık sekiz ay sürmesi öngörülen kazı çalışmaları hem araç hem yaya ulaşımını şimdiden felç etti. Harbiye yönünden başlayan kazı çalışmaları, Tarlabaşı yönüne ilerletildi. Civarda bulunan esnaflar, dükkânlarının önünün kapandığını ve yakında kepenk kapatmak zorunda kalacaklarını belirtirken, vatandaşlar, hiçbir ön hazırlık yapılmadan başlayan çalışmaları rezalet olarak nitelendirdi.

Hayat felç

Harbiye-Tarlabaşı yönünden Taksim Meydanı’na geçmek isteyen vatandaşlar, iki kişinin geçebileceği genişlikteki kapının önünde sıra oluşturuyor. Üst üste yığılanlar kapıdan geçmeye çalışırlarken, yaşlı ve çocuklar sıkıntılı anlar yaşıyor. Aynı kapıdan motosikletler de geçiyor. Yolların kenarına çekilen sunta duvarlar ise bazı vatandaşlar tarafından çıkarılarak geçiş için açılmış. İş makineleri, vatandaşlara açık alanda çalışma yapıyor. Gidecekleri yere ulaşmaya çalışan vatandaşlar çukurların ve bariyerlerin üzerinden atlıyor. Araç trafiği ise Taksim Meydanı’na çıkan yolda felç olmuş durumda.

Bunun adı çile

Konuyla ilgili olarak konuştuğumuz Mustafa Çelik isimli vatandaş, “Bunun adı çile ve rezillik. İnsanlar Taksim Meydanı’na girmek için sıraya giriyor. İki kişinin geçebileceği kapıdan binlerce insanın üst üste geçmesini beklemek zulümdür. Yaşlılar ve çocuklar ezilme tehlikesi geçiyor” dedi.

İnşallah bir kaza olmaz

Sevda Şahin isimli diğer bir vatandaş ise Taksim’i görünce şok geçirdiğini belirterek, “Hiçbir uyarı levhası yok. Nereden nereye nasıl gideceğimi bilmiyorum. Otobüsler nerede bilmiyorum. İnsanlar inşaat alanında yürüyor. İş makineleri insanlara açık bir alanda nasıl çalışabiliyor? İnşallah burada bir kaza olmaz” diye konuştu. Taksim Meydanı’ndaki çileden en çok etkilenenlerin başında ise esnaflar geliyor. Dükkânlarının önü kapatılan esnaflar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Valiliği’ne dilekçe yazarak dükkânlarının önünü kapatan suntaların kaldırılarak şeffaf plastik veya tel örgü konmasını, kira gibi giderlere yardımcı olunmaması durumunda kepenk kapatmaların başlayacağını belirtti.

Bir daha oy vermem

Esnaf, yapılan çalışmalardan doğacak mağduriyet için hukuki yollara başvuracağını da dilekçelerinde belirtti. İnşaat çalışmaları yüzünden hediyelik eşya dükkânının önü kapanan Mesut Tokgöz isimli esnaf bu duruma bir iki ay bile dayanamayacağını belirterek şöyle konuştu: “Bu büyük bir rezalet. Bittik. Akşama kadar sadece sohbet ediyoruz. Kepenk kapatmak zorunda kalacağım. Bütün oylarımızı ailecek bu hükümete verdik. Artık bu saatten sonra onlara zırnık vermeyeceğiz. Çünkü böyle metazori bir şey yapılmasından yana değiliz. Esnaf, vatandaş toplanıp bir konferans, toplantı yapılıp ne olduğu hakkında bilgilendirilme yapılabilirdi. Herkes kendini ona göre ayarlayabilirdi. Borçlandık, yatırım yaptık, mal aldık elimizde kaldı. Burada trafik sorunu yok. Bu olay hükümetle başka bir kesim arasındaki çekişmeden çıkmış hasmane bir olaydır. Bu olay yüzünden esnaflar siftahsız kepenk kapatıyorlar.”

Kepenk kapatmalar başlar

Oto kiralama işi yapan Mehmet Songer, bütün esnafın bu durumdan etkilendiğini belirterek “Yüzde ellilik bir düşüş var müşteri sayısında. Araç giremiyor, doğru düzgün yönlendirme yok, insanlar yürüyemiyor. Bu çalışmaların sekiz ayda bitirilmesi mümkün değil, daha planlı programlı yapılması gerekirdi. Buradaki dükkânların kiraları çok yüksek, şimdiden kapatmayı düşünen insanlar var. Dayanma gücü olmayan esnaf bir iki aya kepenk kapatmaya başlar” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın