Denizde “Tarih”e Karşı Miting

Yenikapı sahilinde miting alanı olacak proje, Koruma Kurulu'nun itirazlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan geçti. Kararda denizin sit alanında yer almaması kolaylık sağladı.

Yenikapı sahilinin doldurulup miting ve gösteri alanı olarak kullanılacağı meydanın inşasını öngören proje, Koruma Kurulu’nun itirazlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan geçti.

Bakanlık, kararı denizin sit alanı içine girmemesi nedeniyle kıyı kanununa (3621sayılı) istinaden onayladı.

Şehir Plancısı Tayfun Kahraman, kurul kararına rağmen alınan kararı hukuk dışı budu; mimar Korhan Gümüş ise İstanbul’un Kültür Mirası listesinden çıkarılacağını belirtti.

1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge, meydanın tarihi yarımadanın silüetini ve topoğrafyasını bozacağını ve arkeolojik mirası etkileyeceğini belirtmişti.

Yenikapı İDO İskelesi’nden Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin önüne kadar olan, yaklaşık 578 bin metrekarelik alanda denizin doldurulması planlanıyor. 800 bin kişilik miting alanında iki adet araç otopark alanı yapılacak. Meydana farklı toplu ulaşım bağlantıları konacak. Meydanın altında, atık suyunun arıtılacağı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi kurulacak.

Meydanın yapılacağı alanın yanında 8500 yıllık UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan, kentsel ve arkeolojik sit alanı mevcut.

Deniz sit alanının yanı başında
Projeye itiraz edeceklerini belirten Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, denizin sit alanı sayılmamasını eleştirdi.

“Projenin yapılacağı sular sit alanın hemen yanı başında ve denize dolgu yapıldığında o bölge etkilenecek; ancak hukuki boşluktan dolayı burada söz konusu deniz sit alanı içinde değil. Bakanlıkta buna dayanarak bu kararı verdi. Oysa Koruma Kurulu itirazlarında tarihi yarımadanın silüetinin ve topoğrafyasının bozulacağını belirtmişti. Bakanlık bunu dikkate almadı.

“2011 ve 2012’de yapılan imar planlarında da dolgu projesi yer almıyordu. Tarihi yarımada gibi bir alanda, marmara surlarının hemen önünde bu kadar çok insanın geleceği bir projeye ihtiyaç var mı? Bunun mantığı nedir?”

“Tarihi yarımada yok ediliyor”
Mimar Korhan Gümüş, bu proje nedeniyle İstanbul’un Kültür Miras listesinden artık kesin olarak çıkarılacağını söyledi.

“Yenikapı Marmaray Projesi ile ulaşım transfer merkezi yapılma aşamasında. Oysa tarihi yarımadanın araçlardan arındırılması gerek. Turgut Cansever zamanında yarımadaya metronun gelmesini bile ‘cinayet’ olarak nitelendirmişti. Yani yarımadaya yoğun olarak insanların ayak bastığı bir transfer merkezi yapılamaz. Bir de dolgu merkezi ekleyerek bu tarihi bölgeyi tamamen yok ediyorlar.”

“Miting alanı şehir meydanında olur”
“Taksim Meydanı’nı yok ederek Yenikapı’ya kapalı, merkezden uzak, kontrollü bir miting alanı yapacaklar. Bugüne kadar hep istenen şey miting alanının kentle ilişkisini koparmaktı. Miting şehrin sokaklara açılan meydanında olur. Herkes yürüyerek alana ulaşır. Bu projede herkes toplu taşıma ile miting alanına gelecek; kontrollü bir alanda mitingini yapıp gidecek. Kimse görmeyecek, duymayacak.”

Etiketler

Bir yanıt yazın