“Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı Uluslararası Mimari Avan Projesi” Davetli Hizmet Alımı ile Elde Edilecek!

Yenikapı transfer noktasında, İBB tarafından hizmet alımı yöntemiyle proje elde edilecek.

7 davetli mimari ekibin katılacağı hizmet alımının adı “Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı Uluslararası Mimari Avan Projesi” olarak belirlendi.

Hizmet alımının seçici kurulunda Prof.Dr. İhsan Bilgin, Korhan Gümüş, Dr.Doğan Hasol, Mehmet Konuralp, Massimiliano Fuksas, Rem Koolhaas ve Prof.Michael Sorkin yer alıyor. Projenin konusu ve amacı, projenin web sitesi www.yenikapiurbandesign.com‘da şu şekilde açıklanıyor:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı Projeler Müdürlüğü tarafından, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’na proje başvurusu yapılmış olan, “Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı” Projesi, İstanbul 2010 AKB Yönetim Kurulu Kararı ile, “Kentsel Uygulamalar ve Kültürel Mirasın Korunması” başlığı altında yürütülen en önemli projelerden biri olmuştur.

Projenin elde edilmesi amacıyla, süreç içersinde, çok aktörlü ve karmaşık yapıda olan proje alanının sahip olduğu değerleri de dikkate alınarak, “Uluslararası Ön Seçmeli Davetli Mimarlardan Mimari Avan Proje Temini Hizmet Alımı” yöntemine karar verilmiştir.

Proje Alanı, İstanbul Tarihi Yarımada’ da İstanbul Metropolü için oldukça önemli raylı sistemlerden, Aksaray-Havaalanı Metro, Taksim-Yenikapı Metro ve Avrupa ile Anadolu yakasını birbirine bağlayan Marmaray Tüp Raylı Geçiş Hattı’nın bulunduğu noktada ve Yenikapı İstanbul Deniz otobüsleri (İDO) terminalinin de yanında yer almaktadır.

Marmaray, Marmara’ya paralel mevcut banliyö demiryolunun iyileştirilmesi ve boğazı tüpgeçit ile geçmek suretiyle Asya yakasındaki Gebze’yi Avrupa yakasındaki Halkalı’ya bağlayarak İstanbul’un bir ucundan diğerine raylı sistemle kesintisiz ulaşımı sağlamayı amaçlamaktadır.

Yenikapı transfer merkezi çok yakın bir gelecekte, içinden günde ortalama 1.700.000 kişinin geçeceği dev bir kesişme noktasına dönüşecektir.

Bu transfer Merkezi’ne bağlanan düşey aks Mustafa Kemal Bulvarı ise, yine kentin en önemli merkezlerini (Şişhane, Tarlabaşı, Taksim, Şişli, Mecidiyeköy, Zincirlikuyu, Büyükdere, Maslak) sahil yoluna bağlayan ana arterlerden biri olacaktır. Tarihi Yarımada içindeki konumu ve havaalanına kolay erişilirliği de dikkate alındığında Yenikapı’nın, küresel İstanbul’un “yeni kapı”sı olacağı kuşkusuzdur.

Söz konusu ulaşım projelerinin uygulanması sırasında yapılan kazılarda, 1600 yıllık “Theodosius Limanı” kalıntılarından, İstanbul’ u 8500 yıl öncesine götüren ilk Neolitik dönem yerleşmelerine ait buluntulara rastlanmıştır.

Alanın bu önemli özellikleriyle, hem kent için çevresiyle bütünleşen çağdaş bir transfer alanı, hem de Dünya Tarihi ve Kültürel Mirası açısından önemli olan arkeolojik buluntuların arşivlenip, sergilenebildiği, bilimsel çalışmaların yapılabileceği destek programlarını da içeren bir çekim noktası olarak yeniden tasarlanarak, çağdaş bir transfer alanının oluşturulması ve mekânın öneminin Dünya’ya ve İstanbullulara tanıtılması hedeflenmektedir.

“Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı” Projesi toplam alanı “30.09 ha.”dır. Davetli Mimarlara Design Brief ile iletilecek olan veriler dâhilinde, alanın çevresiyle yaratacağı etkileşim de göz önünde bulundurularak, Davetli Mimarlardan elde edilecek tasarımların üç aşamalı bir yapısı olacaktır.

– Yenikapı’yı Tarihi Yarımada ve İstanbul içinde konumlandıracak bir “üst ölçek kentsel vizyon” çalışması,
– Alanın tamamının kamusal alan olarak organizasyonunu (mekân ve program) ve yakın çevresiyle kurduğu ilişkileri açıklayan “kentsel tasarım” çalışması,
– Transfer Merkezi ve Kent Arşivi binalarının program zenginlikleri, mekân organizasyonları ve mimari karakterlerini gösteren “mimari avan projesi ” temin edilecektir.”

Süreç

Web Sitesi’nin Yayına Başlama Tarihi 24 Haziran 2011

Başvuru Dönemi
– Uluslararası İlanın Yapılması 24 Haziran 2011
– “Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı Projesi”

Basın Toplantısı, Sn. Başkan ile 30 Haziran 2011 Saat: 13.30

Ön Yeterlilik
– Adayların Ön Seçim için Yeterlilik Belgelerinin Kabul Edilecegi Tarih 24 Haziran 2011 – 14 Temmuz 2011
– Adayların Ön Yeterliliklerinin Değerlendirilmesi (Raportörlük) 15 Temmuz 2011 – 18 Temmuz 2011
– Seçici Kurul’un Ön Değerlendirme İçin Toplanması 18 Temmuz 2011 – 21 Temmuz 2011

Davetli Mimarlara Özel
– Davet Edilecek Mimarlar’ın İlanının Yapılması 21 Temmuz 2011
– Davetli Mimarların gelişi ve Yer görme, Design Brief’in Davetli Mimarlara iletilmesi, Sn. Başkan’la Akşam yemeği 27 Temmuz 2011
– Soru ve Cevaplar için Son Tarih 28 Eylül 2011
– Davetli Mimarların Sunumları 14 Kasım 2011
– Seçici Kurul’un Değerlendirme için toplanması 15 Kasım 2011

Sonuç ve Değerlendirme
– Öğlen saatlerinde Basın Toplantısı, Akşam Yemeğinde Uluslararası Davetli Mimarların Ödül Töreni 15 Kasım 2011
– Davetli Mimarların Proje Sergisi 21 Kasım 2011 – 21 Ocak 2012

Etiketler

Bir yanıt yazın