Türk mimarların kütük ev projesine ödül

San Francisco'da "İnsanlık İçin Ev" yarışmasında büyük ödüllerden birisi Türk Mimarların oldu.

Uğur Kara, Sunay Erdem ve Günay Erdem önderliğindeki ekibin San Bruno Dağlarında kurumuş ağaç kütüklerinden tasarladıkları ev dört büyük ödülden birisini getirdi.

Evler, doğanın temel malzemelerin birisi ahşabın en doğal hali olan kütüklerden oluşmakta. Tek kişilikten, 3-5 kişilik aile profillerine kadar dinamik bir aile yapısına hizmet edeceklerdir. Evler bir konut kompleksi halinde olup, ihtiyaca göre kompleksi modüler olarak yatayda ve dikeyde uzayabilmektedir.

Sunay Erdem projeyi anlatırken, konutların San Francisco’nun San Bruno Dağlarının eteklerinde, ağaçların bol olduğu peyzaj alanına önerdiklerini belirtti. Dolayısıyla kurumuş ağaç kütüklerinin bol olduğu bu dağlık ve ormanlık alanda gönüllüler tarafından kolayca inşa edilebileceğini de vurguladı.

Günay Erdem ise konutların birer Habitat Evi niteliğinde olup, basit, pratik ve modüler olduklarını belirtti. Ekibin Amerika Birleşik Devletlerinde yaşayan temsilcisi Uğur Kara ise Amerika’da doğa ile içiçe yaşama önem verilmeye başlandığını, yalı baskı klasik amerikan evleri yerine artık daha doğal çözümler aranmaya başlandığını vurguladı.

Erdem Mimarlar’ın İzlanda, Vancouver, Riverton ve New York’ta aldıkları ödüllerden sonra San Francisco’daki ödül son iki yıl içerisinde beşinci uluslararası ödülleri oldu. Bu ödüllerin önemli özelliği son yıllarda uluslararası gayrimenkul fuarlarında dağıtılan ödüllerden olmayıp, farklı ülkelerde açılan ve spesifik yöreye ait çözüm amaçlayan uluslararası anonim yarışmalardan olması.

Proje Ekibi: Erdem Mimarlar; Sunay Erdem, Günay Erdem, Uğur Kara
Danışman ve Yardımcılar: Kaan Tuna, Serhat Ulubay, Oğuzhan Girgin, Brazer Bozlak, Oktay Kara, Mehmet Emin Daş, Gökhan Koç, Aslı Tulay Erdem, Serpil Öztekin Erdem, Ada Erdem

Etiketler

Bir yanıt yazın