Dikkat! Evlenirken temiz kağıdı alın

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşümü destekleyecek yeni bir projeye imza atıyor

Türkiye afet risklerine karşı afet dönüşümü bugün başlatırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da kentsel dönüşümü destekleyecek yeni bir projeye imza atıyor. Bakanlığın üzerinde çalıştığı projeyle vatandaş artık, ev alırken, o evin tüm genetik bilgilerine hakim olacak. Vatandaş, tapusunu almadan önce evin kaç yıllık olduğu, yapının sağlamlık durumu ve deprem riski gibi bilgilere ulaşacak.

Konuya ilişkin bilgi veren Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, ülke genelinde tüm tapu bilgilerini elektronik sisteme girdiklerini ve sırada harita ve kadastro çalışması olduğunu söyledi. Güney, “Şu anda Türkiye genelinde 56 milyona yakın parsel var. Bu parsellerden 54 milyonu aşkın kadastro bilgileri sisteme girildi. Bu bilgiler, tapu bilgileriyle entegre edilecek. Sizin Google’da bir yere bakmanız gibi, söz gelimi bir parseliniz var, o parsele tıkladığınızda parselle ilgili tapu bilgileri, tapu kütüğündeki şerhleri ve beyanları görebileceksiniz. Bu entegrasyon şu anda 48 milyon parselde yapıldı” dedi.

ALACAĞIN EVİN DEPREM BİLGİSİNİ GÖR
Güney, vatandaşın da e-devlet üzerinden tüm parsel bilgilerine ulaşacağını belirtirken, “Bu sistem, dünyanın gelişmiş ülkelerinde var. Bir şifre ile girerek, o bilgiyi alacaklar. Şu anda Hollanda’da bir kişi istediği bilgiye ulaşabiliyor. Biz de tapu bilgisinin üstüne bina bilgisi, deprem bilgisi, yapı bilgisini koyacağız” diye konuştu. Güney, bakanlığa bağlı Coğrafi Bilgi Sistemleri Müdürlüğü yanında nüfus idaresinin de bu sistem için çalıştığını ifade ederken, “Yapının içinde oturanlar bilgisi, onların özellikleri nüfus bilgileri hepsi oluşturuluyor” dedi.

BİNA KAÇ YILLIK
Günay, aynı zamanda binanın kaç yıllık olduğunun da bilineceğine işaret ederken, “Katman katman her kurumun bilgileri alınacak. Orada her türlü bilgiyi göreceğiz. Bu sistem zaman istiyor, şu anda üzerinde çalışıyoruz. Bizim sistemde ne varsa veriyoruz. Şifresiyle girecek ev almak istediğinde riskli bölge, kaçıncı bölge deprem bölgesidir, binayla ilgili her türlü bilgiyi alabilecek. Katman katman riskli bölgeler, afet bölgeleri, deprem bölgeleri gibi bilgiler her birisi bir katman üzerinde. Katman katman oluşturulacak” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın