Ben Başkan Olsam…

İstanbulkart’ını okut, kentini kendin tasarla!

Ulaşım kartlarımızı sadece bir yere ulaşmak için değil aynı zamanda kenti tasarlamak ve bu bilgiyi paylaşmak için kullansak ne olurdu? Play the City’nin interaktif kent enstalasyonu “Ben başkan olsam” ulaşım kartlarımızın kullanım alanını genişletiyor. Tasarım Bienali süresince İstanbullular ‘İstanbulkartlarını’ kullanarak bir kent yönetim anketine katılacaklar.

Play the City’nin tek yaptığı İstanbul’da yaygın kullanılan bir teknolojiyi kent tasarımı için kullanmak değil, uzmanların kent üzerindeki karar tekelliğini de sorgulamak. Bilinçli ve hassas İstanbullular da, kent yapmanın bir parçası olabilir ve beraber ürettikleri vizyonlar gerçekleşirken kendi sorumluluklarını alabilir.

İnteraktif bir enstalasyon olan “Ben başkan olsaydım?” vatandaşlarla beraber kent vizyon üretmek için tasarlandı. Play the City herkesi trafik, içme suyu, yiyecek, enerji, kent nüfusu, kamusal alan, alışveriş, ulaşım, yatırım ve deprem gibi kentin zorlu sorularıyla yüzleştiriyor.

İstanbulkart’a sahip her İstanbullu kartını tercih ettiği senaryoların üzerine dokundurarak vizyon yaratma sürecine dahil olabilir. Kullanıcılar tarafından oluşturulan bu seçenekler RFID teknolojisi ile eş zamanlı bir değerlendirmeye tabii tutulacak ve görselleştirilecek.

Eğer Ben başkan Olsam’a verdiğin tepkilerle nasıl bir başkan olacağını da öğrenebilirsin. Ağaçsever, radikal ve halkçı bir başkan mısın yoksa petrolemici, pragmatik bir küreselci mi?

“Ben başkan olsaydım” Tasarım Bienali kapsamında 13 Ekim’de İstanbul Modern’de yer alacak. Proje ile ilgili gelişmeleri www.playthecity.nl adresinden takip edebilirsiniz.

Not: ‘Ben başkan olsam Stimuleringsfonds voor Architecture’ın katkıları ile Play the City tarafından hazırlanmıştır. TU Delft and Mediamatic bu projenin bilgi ortağıdır.

Etiketler

Bir yanıt yazın