Taksim Camii Başbakan’da

Taksim Camii Kültür ve Sanat Vakfı tarafından kentbilimci ve yüksek mimar Prof.Dr. Ahmet Vefik Alp'e hazırlatılan 'Taksim Cumhuriyet Camii & Dinler Müzesi Projesi Başbakan'a sunuldu.

Taksim’e cami yapılmasıyla ilgili İdare Mahkemesi’nin onay vermesinin ardından ilk somut adım atıldı. Taksim Camii Kültür ve Sanat Vakfı tarafından Prof.Dr. Ahmet Vefik Alp’e hazırlatılan “Taksim Cumhuriyet Camii & Dinler Müzesi Projesi”, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu. Henüz Beyoğlu Belediyesi İmar Komisyonu ve Koruma Kurulu’na sunulmayan proje ile ilgili ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı.

1450 KİŞİ NAMAZ KILACAK
Aynı anda 1450 kişinin namaz kılacağı şekilde tasarlanan cami, Taksim Meydanı’ndan bakıldığında gündüzleri doğan bir güneşi, geceleri ise mehtabı anımsatıyor.

Uluslararası Mimarlar Birliği Ödülü’ne de layık görülen proje ile ilgili Prof.Dr. Ahmet Vekif Alp, şu bilgileri verdi:

“Büyük usta Sinan’ın 500 sene evvel o günün malzeme, teknoloji ve anlayışıyla tasarladığı muhteşem anıtların bir kopyasını Taksim’de tekrarlamak doğru olmazdı. Kiliseler mimari anlayışta atılım yapmasına rağmen cami mimarisinde o atılım gerçekleşemedi. Oysa mimari, çağını yansıtıyorsa değerlidir. Hazırladığımız projeye göre Taksim Cumhuriyet Camii’nde 1450 kişi namaz kılabilecek. Minareyi taçlandıran 4 küçük hilal 4 halifeyi, en üstteki büyük hilal de İslam dini ve kültürünü simgeliyor. Ana kubbenin iç aydınlatması yıldızlarla bezenmiş Allah’ın sonsuz mekânı gökkubbeyi andırmakta. Taksim Meydanı’ndan bakıldığında ise cami gündüzleri doğan bir güneşi, geceleri ise doğan bir mehtabı anımsatmakta. Yukarıdan bakıldığında ise ay yıldız görülüyor. Caminin 3 farklı yerinde ise Allah’ın adı gizlendi. Mimaride çağdaş yoruma giderken sembolik değerleri de kaybetmedik. Çağdaş Türkiye’ye ve medeniyetlerin beşiği İstanbul’a yakışan bir proje olduğunu düşünüyorum. Camiden farklı olarak 3 katlı bir de dinler müzesi olacak. Camiden bağımsız olarak işlev gören müze de her dinden turistlerin gezebileceği bir kültür merkezi olarak tasarlandı.’

Etiketler

Bir yanıt yazın