Perplekcity’den “Tourist Information Rotterdam” Etkinliği

Perplekcity, İstanbul'un ortasında Tourist Information Rotterdam'ı sunuyor.

Tourist Information Rotterdam-İstanbul manifestosu iki kentin sunumunu geçici ve kurgusal bir turist bilgilendirme noktası ile yapıyor. İstanbul’un Rotterdam’daki sunumundan sonra, Perplekcity şimdi de Tourist Information Rotterdam’ı 13-27 Ekim arasında İstanbul’da sunuyor. Tophane’deki enstallasyon mekanı fotoğraf, tasarım ve mimarlık aracılığıyla Rotterdam’ın farklı yüzlerini gösteren alternatif bir kent sunumuna evsahipliği yapıyor. Rotterdamlı mimarlar 2012Architecten’in tasarımında, İstanbullu sanatçılar Ali Taptık ve Serkan Taycan’ın gözünden Rotterdam.

Rotterdam, şehrin imgesi
Rotterdam, büyük limanı, modern mimarlığı ve yenilikçi kentsel tasarımı ile tanınan bir şehir. Kendini ‘Dünya Limanı Dünya Şehri’ sloganı altında tanıtan şehir, bu kez fotoğraf sanatçıları Ali Taptık ve Serkan Taycan’ın yorumları ile karşımıza çıkıyor. Sanatçılar ilk kez ziyaret ettikleri şehri iki hafta boyunca gözlemlediler. Kenti ‘içiçe geçmiş olaylar, insanlar ve mekanlar örgüsü’ olarak gören Ali Taptık, Rotterdam’da hergün saatler boyunca yürüdü. Her defasında şehre başka bir noktadan yaklaşan Taptık, şehre ait sıradan güzellikleri kendine has bir bakış açısı ile sundu. Serkan Taycan ise farklı kentsel dokuların biraraya geldiği şehrin periferisine yoğunlaştı; endüstriyel miras, ulaşım, yerleşim, kamusal mekanlar ve nehri farklı ritmlerde göstererek, şehrin şimdiki durumu ve geleceği hakkında bir hikaye anlattı.

Ekranların içinden şehir: Screen Saver Rotterdam
Tasarımı yaratma ve yeniden yaratma, kullanma ve yeniden kullanma sürekli döngüsü içerisinde bir evre olarak gören 2012Architecten uluslararası alanda tanınan bir mimarlık ofisi. ‘Superuse’ olarak tanımladıkları prensipleri ile malzemelerin mevcut özelliklerinden en uygun şekilde faydalanmayı ve niteliklerini farklı şekillerde göstermeyi amaçlıyorlar. Mimarların daha önce yaptıkları projeler arasında modern yeldeğirmeni atıklarından çocuk bahçesi, hurdaya çıkmış bir Airbus uçağının panelleri, koltuklar ve lambalarını kullanarak yenilikçi bir konser salonu bulunuyor. İstanbul’daki ‘Screen Saver Rotterdam’ adlı enstallasyonda ise zamanında kullanıcılarına bilgi sağlamış, eski (CRT) bilgisayar monitörleri kullanılıyor. Burada monitörler Rotterdam hakkında her çeşit bilgiyi sağlayan çoklu dönüştürücüler olarak; ışıklı kutu, ekran, sergileme objesi, başlıbaşına bir heykel olarak karşımıza çıkıyor. Gerçek bir Turist Enformasyon Bürosunda olduğu gibi, mekan gündelik yaşamdan sanatsala her çeşit bilgi ile dolduruluyor.

İsim: Tourist Information Rotterdam
Tarih: 13-27 Ekim 2012, 13.00 – 19.00 (pazartesi hariç)
Mekan: 311 Artworks, Lüleci Hendek Caddesi, No: 31/1, Tophane, İstanbul
İnternet: www.rotterdamistanbul.com

Perplekcity Hakkında
Pieter Kuster ve Emine Yılmazgil’den oluşan Perplekcity şehirsel programlama ile ilgilenen bir oluşum. 2012 yılında Türkiye ve Hollanda diplomatik ilişkilerinin 400. yılı kutlanıyor. Tourist Information manifestosu da iki şehrin fotoğraf sanatçıları ve mimarlar tarafından sunumuna odaklanıyor. Eylül 2012’de, Rotterdam’da, fotoğraf sanatçıları Kim Bouvy ve Hans Wilschut’ün gözünden, İstanbullu mimarlık ofisi SO? Mimarlık ve Fikriyat tarafından tasarlanan sergi mekanında İstanbul sunulmuştu.

Tourist Information Rotterdam-İstanbul, City of Rotterdam, NLTR400, Netherlands Architecture Fund, Turkish Tourism Office, CBK Rotterdam, Akademi Çevre, Corendon ve AIR tarafından desteklenmiştir.

Daha fazla bilgi ve görseller için Emine Yılmazgil veya Pieter Kuster ile iletişime geçebilirsiniz.
info@perplekcity.com

Etiketler

Bir yanıt yazın