Bu Haber Sizi Sarhoş Edecek!

Şarap yerellikten, kimlikten ve tecrübeden beslenir, yıllandıkça güzelleşir, değerlenir... Bu değerin üretildiği bağ evleri ise mimari ile zenginleşir.

Tarihsel süreçte şarabın yeri kültürlere göre değişmiştir. Kimi zaman doğallığın sembolü kimi zaman dini bir araç kimi zaman ise sadece bir kutlama içeceği olmuştur. Bağcılık ise her zaman özel bir yetenek gerektirmiştir.

Tüm bu tarihsel zenginliği günümüzde ele alacak olursak şarap yapımının geldiği endüstriyel boyut, beraberinde getirdiği “Şarap Mimarlığı”nı çok daha büyük zorluklar ile karşı karşıya bırakmış ve gelinen teknolojik noktada şarapçılık kutlanacak düzeye gelmiştir.

Bağ evleri artık turistik birer destinasyon haline geldi ve bağ bozumları özellikle şarapçılıkla uğraşan yerleşimlerde önemli bir turizm öğesi olmaya başladı. Hal böyle olunca mimarlık bu özel kültür için özgün tasarımları daha çekici ve işlevsel kılacak detaylara yöneldi.

Çağdaş mimarlığı yerel ile buluşturmaya dikkat eden, çoğu zaman saf detayları barındıran kabuklara sahip bu yapılar, her ne kadar gelenekselden esintilerden taşısalar da gün geçtikçe geçmişteki şarap evlerinden oldukça farklılaştı. Gelin dünyanın dört bir yanından derlenmiş bağ evlerine kısaca göz atalım.

Quinta Do Vallado Winery

Guedes + DeCampos tarafından tasarlanan varolan mahzen ile yeni yapılacak olan fermantasyon alanları birleştiren yapı Portekiz’de yer alıyor. Dışarıdan sert bir kabuk ile doğaya bir tavır koyan yapı, zemine oturuşu ile arazinin eğimli yüzeyine yeni hacimler ile uyum sağlamaya başlıyor. Bariyer izlenimi yaratan bu sert kaya görünümlü yapı, geçmişten izler taşıyan bir forma sahip.

Füleky Winery

Macaristan’ın eski bir kasabasında yer alan Şarap evi, yerel malzeme olan taşı kullanarak, üretilen şaraba anlam katmayı hedeflemiş. Eski ve yeniyi bir araya getirmek için 15.yy dan bu yana hizmet veren bu bağ evinde yapılan sonradan eklemeleri kaldıran Építész Stúdió, çatıda beton plakalar kullanarak yerel dokuyla tam bir bütünleşme sağlamış.

Miranda Winery

Popov Bass Architects tarafından tasarlanan proje şarapçılığın yoğun olarak yapıldığı bölgeden biraz daha uzak bir alanda yer almakta. Simgesel olarak kendini ortaya koyan yapı, turistik destinasyon olma hedefini taşıyor.

Genussregal Exhibition

BWM Architekten & Partner tarafından tasarlanan, konteynerlardan oluşan yapı 60 metre uzunluğunda ve 12 metre yüksekliğinde. Avusturya’nın Sytria kentinde bulunan şarap evi “Sytria’nın Tadı” konsepti ile tasarlanmış. İç mekanlarda kentin yerel zenginliğini tadabileceğiniz interaktif alanlar oluşturularak üretim bir turistik öğe haline getirilmiş.

Laposa Winery

Kırsal peyzaj içerisinde yapı inşa etmeye çözüm arayan yapının tasarımda çevre ile ilişki öne çıkan öğe olmuş. Atelier Peter Kis bu sorgulama sonucunda doğanın kendisinin, yapının brüt cephesinde ruh bulması gerektiğine karar kılmış.

Doluca Şarapçılık

Şanal Mimarlık tarafından tasarlanan Doluca Şarapçılık binası çevre ile ilişki kurgusu ve şarabın yapım öyküsünde zihinde iz bırakabilme mottosu ile tasarlanmış. Ziyaretçiler tanımlı mimari geometri ve malzelemeleri deneyimleyerek üretim içinde hareket ediyorlar.

Şarap kültürü anlatımı mekansal kurgu, algı ve fiziki deneyim ile pekiştiriliyor. Ahşap tüm karşılamalarda yer almakta, oval / dairesel geometriler değerlendirme noktalarında ve öyküde mevsimsel doğal döngü ile değişimi vurgulamak ve farkınladığı yaratmak için kullanılıyor.

Çok daha fazlası için galerimizi ziyaret etmeyi unutmayın. Aman dikkat sarhoş olmayın!

Etiketler

Bir yanıt yazın